Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 9 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Deze Syrische steden worden uitgehongerd

De hele wereld praat de afgelopen week over Madaya, de stad die door het Syrische leger wordt belegerd en waar een enorme hongersnood is uitgebroken. Maar Madaya is niet de enige plaats die wordt uitgehongerd: in totaal zijn er zeker twintig steden, plaatsen en wijken die worden afgesneden door verschillende strijdende partijen. Metro bracht ze in kaart.

Volgens de Verenigde Naties worden er op dit moment zeker 400.000 mensen in belegerde Syrische steden uitgehongerd. De prijzen voor voedsel zijn daarbij enorm gestegen: inwoners vertellen internationale media dat een kilo suiker omgerekend bijna 200 euro zou kosten, en de prijs van een liter melk ligt tegen de 300 euro.

Madaya wordt belegerd door het Syrische leger, samen met de rebellengroepering Hezbollah uit Libanon. Maar de regering van president Bashar Al-Assad is niet de enige die zich schuldig maakt aan de belegeringen: IS heeft verschillende wijken in de stad Deir-ez-Zor, in het oosten van Syrië, afgesloten. En rebellengroeperingen in het noorden belegeren twee stadjes in het noorden van het land, die nog in handen zijn van de overheid.

Volgens militair historicus Christ Klep worden de steden belegerd omdat de strijdende partijen niet genoeg stootkracht hebben om steden daadwerkelijk in te nemen, zo verklaarde hij vrijdag in Nieuwsuur. Een belegering is dan een effectief middel, maar kan wel jarenlang duren. Veel van de belegeringen zijn al een jaar of twee bezig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deze Syrische steden worden uitgehongerd
Sluiten