Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 5 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Deze Schengenlanden controleren toch hun grenzen

Elke Nederlander kon jarenlang zijn caravan aankoppelen en praktisch het hele continent doorkruisen, zonder dat hij merkte dat hij een grensovergang passeerde. Maar met de vluchtelingencrisis en de aanslagen in Parijs voeren steeds meer Europese landen grenscontroles in. Welke landen hebben extra grenscontroles ingevoerd?

In 1985 ondertekenden de regeringsleiders van Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk het Eerste Verdrag van Schengen. De landen spraken af om de grenzen voor elkaar open te houden. In 1995 verdwenen de grensposten tussen de landen. In de loop van de tijd kwamen er steeds meer landen bij: van Portugal tot Finland. Inmiddels telt het Schengengebied 26 lidstaten.

Maar die houden inmiddels al lang niet allemaal de grenzen meer open. De afgelopen maanden ontstond er een domino-effect, toen onder meer Duitsland aankondigde weer grenscontroles in te voeren bij onder meer de grens met Oostenrijk. Frankrijk besloot ook weer grenzen te gaan controleren na de aanslagen in Parijs. Afgelopen week ging ook Zweden overstag: het land staat bekend als vriendelijk voor vluchtelingen, maar ook Zweden besloot grenscontroles in te voeren aan de grens met Denemarken om de stroom onder controle te krijgen.

Ook Nederland heeft grenscontroles

Het is niet verboden om als Schengenland grenscontroles in te voeren. In uitzonderlijke situaties mag dat. Frankrijk beroept zich daarop: de aanslagen in Parijs zijn zo’n uitzonderlijke situatie. Maar ook Duitsland vindt dat het gaat om een noodsituatie: vorig jaar ving het een miljoen vluchtelingen op.

Andere landen voeren geen permanente grenscontroles in. Zo worden er in Nederland mobiele grenscontroles ingezet, die binnen de regels van het verdrag vallen. Maar daarmee worden wel de grenzen opgezocht, en dat zet het Schengenverdrag toch onder druk. Er wordt zelfs al gespeculeerd om een mini-Schengen op te richten, waar dan alleen West-Europese landen binnen zouden vallen of om Schengen helemaal op te heffen.

Hongaren en Grieken zetten grens wel open

Op bovenstaande kaart kun je zien welke landen al grenscontroles hebben ingevoerd. De groene landen hebben hun grenzen naar de andere Schengenlanden nog helemaal open. De gele landen hebben beperkte controles, zoals Nederland dat heeft. De rode landen hebben een permanente controle langs delen van de grens.

Wat opvalt, is dat landen die aan de grens van het Schengengebied zitten, en dus als eerste de vluchtelingen ontvangen, de grenzen naar de andere landen wel open hebben staan. Het gaat om bijvoorbeeld Hongarije of Griekenland. Zij proberen de buitengrens wel goed te bewaken, door er bijvoorbeeld een hek neer te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deze Schengenlanden controleren toch hun grenzen
Sluiten