Els Anker
Els Anker Nieuws 27 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Deze app verstuurt jouw Tweets als je bent overleden

„Pim is jarig vandaag. Vier deze dag met hem mee!” Na het overlijden van een dierbare kunnen sociale media-accounts een pijnlijke confrontatie zijn dat een geliefde er niet meer is. Maar sommige mensen vinden het juist fijn om een Tweet of Facebookbericht te lezen van een overleden vriend of familielid. De sociale mediadienst LivesOn belooft om jouw Twitteraccount te onderhouden na je dood.

De mediadienst analyseert al jouw verzonden berichten op het gebied van taalgebruik, grammatica en voorkeuren. Op basis van deze informatie genereert de service nieuwe Tweets, die na jouw overlijden de wereld in worden gestuurd. Handig, of juist absurd?

Contact

„Voor nabestaanden kan het een mooie herinnering zijn”, stelt Gertie Mooren, rouw- en verliesdeskundige. „Het biedt een stukje troost. Maar ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen daar op zit te wachten.”

Hoewel sociale mediadiensten als LivesOn kunnen bijdragen aan het rouwproces, meent Mooren dat het fysieke contact tussen nabestaanden niet zomaar kan worden vervangen. „In een rouwproces is de behoefte aan menselijk contact doorgaans groot: nabestaanden voelen zich vaak eenzaam in hun verdriet na het overlijden van een dierbare. De troost die een kunstmatige Tweet biedt, is dan ook maar tijdelijk.”

Toekomst

Ondanks dat de mediadienst op veel weerstand stuit, denkt Susan van den Bekerom, social afterlifedeskundige, wel dat sociale mediadiensten als LivesOn de toekomst zijn. „Het online blijven na de dood is nu eenmaal de volgende stap in een gedigitaliseerde wereld.”

Volgens van Bekerom staan we dan ook te weinig stil bij ons digitale identiteit na overlijden. Mensen denken na over hun offline testament, maar daarbij vergeten we het online testament, stelt ze. „Online hebben we namelijk een schat aan waarde van foto’s, video’s en berichten. Wat willen mensen dat daarmee gebeurt? Daar denken we totaal niet over na.”

Afscheidsbrief

Inmiddels zijn er ook andere sociale mediadiensten die inspelen op ons ‘social afterlife’. Zo maakt DeadSocial het mogelijk om afscheidsberichten op Twitter en Facebook te plaatsen en zorgt PasswordBox ervoor dat je digitale nalatenschap wordt beschermd.

Daarnaast kunnen nabestaanden op Facebook, LinkedIn en Twitter het profiel laten verwijderen of er een herinneringspagina van maken. Ook kun je, als je nog leeft, een vriend of familielid opgeven die je sociale media beheert. Bij overlijden moet de erfgenaam echter wel kunnen aantonen dat je daadwerkelijk bent overleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.