Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 27 jan 2016 / 09:45 uur

Denemarken minst corrupte land, Nederland op 5

Anti-corruptie-organisatie Transparency International heeft de jaarlijkse lijst van minst corrupte landen ter wereld vrijgegeven. Nederland staat, net als vorig jaar, op de vijfde plek.

Top 5

Denemarken prijkt bovenaan de lijst van 168 landen. De lijst wordt gemaakt op basis van analyses van deskundigen. Er wordt onder meer gekeken of regeringsleiders worden gestraft voor corruptie, of overheidsinstellingen inspelen op de behoeften van burgers en of omkoping wordt voorkomen.

Het maximaal aantal te behalen punten ligt op 100. Nederland kreeg 87 punten, vier punten meer dan vorig jaar, en staat daarmee dus op een vijfde plek. De andere landen in de top vijf zijn van laag naar hoog Nieuw-Zeeland (87), Zweden (89), Finland (90) en Denemarken (91). Opvallend is dat vier van de vijf landen die bovenaan de lijst prijken noord-Europese landen zijn.

Corruptste landen

Maar hoe zit het onderaan de lijst? Daar zijn vooral Aziatische en Afrikaanse landen te vinden. Het gaat om dezelfde vijf landen die over 2014 ook al als ‘meest corrupt’ werden beoordeeld. Het meest corrupte land is Somalië (8 punten), maar ook Noord-Korea (8), Afghanistan (11), Soedan (12) en Zuid-Soedan (15) komen er niet best vanaf.

Hoewel Noord- en West-Europese landen de top domineren, is ook daar volgens Transparency International nog genoeg te verbeteren: „In landen als Hongarije, Polen en Turkije nemen politici en hun vriendjes steeds meer overheidsinstellingen over om hun macht te vergroten”, aldus de organisatie.

Verder is er kritiek op landen als Rusland, Azerbeidzjan, Kazachstan en Oezbekistan, waar de open samenlevingen en de vrije pers worden lamgelegd door regeringen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Denemarken minst corrupte land, Nederland op 5
Sluiten