Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 11 jan 2016 / 12:30 uur

‘Delen van auto kan juist tot meer verkeer leiden’

Autodelen. Het is al enige jaren het toverwoord van verschillende milieuclubs die beweren dat als meerdere mensen één auto delen, dat beter zou zijn voor het milieu.

Maar de positieve effecten van het autodelen worden schromelijk overschat. Sterker nog: het kan zelfs leiden tot meer autogebruik.

Op basis van eerder onderzoek en een analyse van de autokosten komt prof. Wim Hafkamp in het tijdschrift Vervoerswetenschap tot de conclusie dat de potentiële effecten van autodelen op het autobezit en –gebruik in het beste geval „klein zullen zijn”.

Goedkoper

Hafkamp stelt onder meer dat het vaak niet eens voordeliger is om een auto te delen. „Men kan met een eigen auto, mits het gaat om een simpel model, bij 6500 tot 8000 kilometer per jaar goedkoper uit zijn dan met autodelen.”

Daarnaast zijn de effecten op het milieu, doordat er minder auto’s op de weg zouden rijden, verwaarloosbaar.

Volgens Hafkamp is slechts in enkele gevallen een aanzienlijke afname van het autogebruik te verwachten.

Dag fiets

„In de meeste gevallen is die reductie echter klein, of is er zelfs sprake van een toename van het autogebruik. Zodra autodelen namelijk een beschikbaar alternatief is, lijkt het reizigers te doen afzien van het gebruik van de fiets of het openbaar vervoer. Of ze maken reizen die ze anders nooit hadden gemaakt.”

Verder leidt de deelauto ertoe dat de eigen auto voor anderen in het huishouden vaker beschikbaar komt. En de keuze voor autodelen kan ook nog eens een stap zijn in de richting van een eigen auto.

Het gebruik van één auto door meerdere bestuurders kent een lange traditie. Iedereen kent nog wel de term ’carpoolen’ die in de jaren 90 als hét wapen tegen files werd geïntroduceerd, maar waar weinig van terecht kwam.

Auto uitlenen

Andere initiatieven lopen van autohuur tot het onderling een auto lenen in de privésfeer. Uiteindelijk is daar het autodelen bijgekomen, onder verschillende namen, zoals autodate, call-a-car, auto op afroep, of carsharing.

Van recenter datum zijn peer-to-peer systemen als Snappcar en Mywheels, waarbij eigenaren hun auto kunnen inbrengen voor gedeeld gebruik door anderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Delen van auto kan juist tot meer verkeer leiden’
Sluiten