Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 26 jan 2016 / 10:41 uur

Dekker blundert met som, deze politici faalden ook

Het was een pijnlijk moment zaterdag voor de Staatssecretaris van Onderwijs. In een uitzending van Een Vandaag werd Sander Dekker na een item over rekenvaardigheden gevraagd een simpele som uit te rekenen. De soms 8 x 17 bleek voor Dekker echter te moeilijk en hij is niet te enige politicus die voor het oog van velen opzichtig faalde.

Rekensom voor Sander Dekker

Na het item bij Een Vandaag wordt Staatssecretaris Sander Dekker gevraagd hoe hij de som 8 x 17 uitrekent. „Nou, op de goede manier. Ze zal tevreden zijn”, is zijn eerste reactie. Na even nadenken concludeert Dekker uiteindelijk dat het antwoord ‘134’ moet zijn. Fout dus, want het juiste antwoord is ‘136’.

https://www.youtube.com/watch?v=pE6k24LhptM

Via Twitter toonde de Staatssecretaris zich zelfkritisch, maar pijnlijk blijft het voorval wel.

Hoe werkt een muis, minister-president?

Dat de wereld nog meer gedigitaliseerd is dan pakweg een jaar of twintig geleden, staat buiten kijf, maar ook in 1998 was de computer al gemeengoed. In ‘de show van je leven’ bleek de toenmalig minister-president Wim Kok echter een behoorlijke digibeet.

In het fragment, voor het eerst uitgezonden in februari 1998, is te zien hoe Kok geen flauw idee heeft hoe hij om moet gaan met een computermuis. Een 11-jarig meisje probeert de leider van de PvdA uit te leggen hoe het versturen van een e-mail in zijn werk gaat. „Kind, dit wordt nacht deze uitzending”, merkt de minister-president zelf terecht op.

Statistiek, altijd lastig

In maart 2011 kreeg PVV-Kamerlid Lilian Helder nogal wat kritiek te verduren toen ze vraagtekens zette bij een onderzoek naar het effect van taakstraffen op recidive. „Ik vind dat die onderzoeken appels met peren vergelijken. Niet iedere persoon is immers hetzelfde. Recidive slaat terug op de persoon zelf. Iemand die een taakstraf opgelegd heeft gekregen en recidiveert, is iemand anders dan iemand die een vrijheidsstraf opgelegd heeft gekregen en recidiveert”, stelde ze.

Helder kreeg er online flink van langs: ‘PVV Miep snapt statistiek niet’, werd op verschillende websites gekopt. Dat haar uitleg niet bepaald gelukkig was, is duidelijk, maar helemaal onterecht bleken haar twijfels niet. Later bekritiseerden twee onderzoekers het onderzoek waarover destijds in de Kamer werd gesproken in het Tijdschrift voor Criminologie.

Taaltoets

Vorig jaar was er nogal wat te doen om de rekentoets, die volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) totaal niet deugde. Zonder voorbereiding zou de toets niet te doen zijn. Om dat te controleren kregen vijf Kamerleden de toets onverwachts onder hun neus geschoven.

De toets was bedoeld voor scholieren op mbo’s en in het voortgezet onderwijs, maar bleek dus ook voor politici te moeilijk: ze zakten allemaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dekker blundert met som, deze politici faalden ook
Sluiten