Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 9 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

De VS gaan IS opnieuw op social media aanpakken

De Amerikaanse president Barack Obama probeert nieuw leven te blazen in het bestrijden van propaganda van IS op social media. De Amerikaanse president heeft alle grote techbedrijven uitgenodigd op het Witte Huis, in de hoop dat zij willen meewerken. Op die manier hoopt Obama te voorkomen dat er meer moslims radicaliseren.

Er is inmiddels een eerste bijeenkomst op het Witte Huis geweest, waar onder meer het hoofd van de FBI en Apple-CEO Tim Cook aanwezig waren. De bijeenkomst verliep volgens Amerikaanse media niet helemaal naar wens: de aanwezigen konden het er niet over eens worden hoe ver de overheid mag gaan om de berichten van IS te censureren.

Volgens ingewijden denkt de Amerikaanse overheid bovendien te makkelijk over het bestrijden van de IS-propaganda op internet. ‘Als je op de een of andere manier magische social media of een diplomatieke fee op het probleem afstuurt, zal het wel weggaan’, aldus een nogal ironisch ingestelde Alberto Fernandez, het voormalige hoofd van de eenheid die zich bezighoudt met het bestrijden van IS-propaganda.

IS schiet ook in de VS

De Amerikanen probeerden tot nu toe de IS-propaganda te bestrijden door de discussie aan te gaan met IS-sympathisanten. Maar dat werkte soms averechts: de Amerikaanse overheid die tegen IS-leden ingaat, dat is olie op het vuur voor aanhangers van IS. Nu willen de Amerikanen ook in samenspraak met overheden in het Midden-Oosten een campagne opzetten. Daarvoor is al een kantoor in de Verenigde Arabische Emiraten opgezet, en er worden gesprekken gevoerd met de overheden van Nigeria en Maleisië.

De aanpak van Obama als het gaat om IS staat onder flinke druk. Zeker omdat IS de afgelopen maand ook in de Verenigde Staten van zich horen: op vrijdag werd in Philadelphia een politieagent beschoten door een man sympathiseert met IS. Donderdag werden bovendien twee mannen opgepakt die banden zouden hebben met de terreurbeweging. In december kwamen al veertien mensen om het leven in San Bernardino, Californië. De twee schutters zouden ook sympathiseren met IS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De VS gaan IS opnieuw op social media aanpakken
Sluiten