Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 29 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Clubeigenaar weigert asielzoekers, celstraf dreigt

De eigenaar van een Deense nachtclub weigert zijn beslissing terug te draaien om mensen te weigeren die geen Deens, Engels of Duits spreken. De man dreigt te worden vervolgd, maar houdt voet bij stuk, omdat ‘ze moeten leren dat een glimlach geen uitnodiging is voor seks’.

Seksuele intimidatie

Tom Holden Jensen is de eigenaar van nachtclub Buddy Holly in Sønderborg. Nadat een aantal vrouwen had laten weten zich geïntimideerd en bedreigd te voelen door ‘seksueel agressieve mannen die hen betasten op de dansvloer’, besloot hij maatregelen te nemen. Mannen uit Syrië en Afghanistan die geen Deens, Engels of Duits spreken, zijn niet meer welkom.

Door dat besluit dreigt Jensen nu voor een half jaar achter slot en grendel te eindigen, omdat zijn maatregel discriminerend is. De man heeft echter aangegeven zijn controversiële beleid te handhaven: „Het probleem is dat we niet met asielzoekers kunnen communiceren. Ze begrijpen totaal niet wat ik zeg”, legt hij uit.

Beveiligers van de dansclub klaagden bij Jensen dat mannelijke migranten de Deense seksuele etiquetten niet begrijpen en moeten begrijpen dat een lach van een vrouw geen uitnodiging is voor seks. Volgens Jensen begrijpen de mannen niet dat hun manier van handelen fout is: „We hebben momenten meegemaakt dat Syriërs te dicht tegen vrouwen aan dansen, waarbij ze hun handen op hun achterwerk legden”, verklaart Jensen tegenover The Daily Mail. „Ze bleven doorgaan, zelfs toen de vrouwen aangaven dat ze moesten stoppen.”

Lastige situaties

Die problemen doen zich volgens Jensen altijd voor, ook bij andere nationaliteiten, maar toch is er een verschil. „Het maakt het lastiger om de situatie op te lossen als er grotere groepen mannen zijn die zich ongepast gedragen tegenover vrouwen en ze de taal niet spreken en begrijpen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Clubeigenaar weigert asielzoekers, celstraf dreigt
Sluiten