Els Anker
Els Anker Nieuws 13 jan 2016 / 14:04 uur

Christenvervolging neemt opnieuw wereldwijd toe

De druk op christenen is wereldwijd toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Open Doors, een internationale organisatie die zich voor vervolgde christenen inzet. Religieus extremisme is de grootste aanjager.

Christelijke gelovigen zijn het slechtste af in Noord-Korea. Het communistische land staat voor de veertiende keer op de eerste plaats, gevolgd door Irak en Eritrea. In gebieden waar extremisme onder moslims, boeddhisten en hindoes stijgt, hebben christenen het extra moeilijk: radicalisering binnen verschillende godsdiensten leidt tot meer geweld en onderdrukking.

Extremisme

Op de ranglijst staan jaarlijks vijftig landen waar christenen het zwaarst worden vervolgd. In 2015 registreerde de organisatie 7100 doden wegens een christelijke geloofsovertuiging, 3000 meer dan in 2014.

Ook zijn er ruim 2400 kerken beschadigd of vernietigd. Dat is twee keer zoveel als het jaar daarvoor. „De werkelijke getallen liggen nog hoger, omdat het in sommige landen buitengewoon moeilijk is om incidenten te registreren”, aldus directeur Ruud Kraan. „Denk aan Noord-Korea of Syrië.”

Intolerantie

Waar in de jaren zeventig een snelle radicalisering plaatsvond in de islamitische wereld, lijkt zo’n zelfde ontwikkeling nu plaats te vinden in hindoeïstische en boeddhistische landen, zoals in India en Birma (Myanmar).

De organisatie registreert steeds meer incidenten waarin radicale hindoes of boeddhisten zich tegen christenen keren. In 2015 deden zich gemiddeld drie tot vier incidenten per week voor. „De kerk groeit, evenals de intolerantie naar de kerk”, aldus Open Doors.

Ook het islamitisch extremisme treft christenen hard. In 35 van de 50 landen op de ranglijst is deze vorm van extremisme de sterkst drijvende kracht van vervolging. Maar niet alleen christenen moeten het ontgelden: ook moslims zijn slachtoffer.

Superioriteit

De voornaamste aanjager van vervolging is religieus extremisme, maar ook religieus nationalisme (dat zich voornamelijk voordoet in het hindoeïsme en boeddhisme, maar ook in het orthodox jodendom) en kerkelijke superioriteit zijn belangrijke oorzaken. Andere beweeggronden zijn communistische onderdrukking, georganiseerde corruptie en misdaad en seculiere intolerantie, waarbij tegenstanders religie proberen uit te roeien uit het openbare leven.

„Dat christenvervolging opnieuw wereldwijd toeneemt, is zorgwekkend”, aldus Kraan. Hij roept christenen in Nederland en Vlaanderen dan ook op om alert te zijn. „We kunnen christenen steunen." De organisatie verwacht dat de druk van radicale gelovigen op christenen de komende jaren wederom zal stijgen.

Ranglijst christenvervolgingen. Bron: Open Door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Christenvervolging neemt opnieuw wereldwijd toe
Sluiten