Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 11 jan 2016 / 16:23 uur

Boete van 90 euro voor vergeten tas op CS

Dit is een waarschuwing voor alle reizigers op Amsterdam Centraal: hoe diep je ook met je hoofd in de wolken zit of hoe erg die kater ook is, vergeet in elk geval nooit je tas!

90 euro boete

Dikke kans anders dat je een boete van 90 euro aan je broek hebt hangen, ‘wegens verstoring van de openbare orde’ in dit ‘veiligheidsrisicogebied’, waar je overigens ook preventief gefouilleerd mag worden. Maandagochtend vergat een vrouw haar tas op het station. De onbeheerde tas werd ontdekt bij spoor 5 en dat zette de ‘gebruikelijke kettingreactie’ in gang. Die reactie ziet er normaal gesproken ongeveer zo uit: de inzet van zes man politie, drie man handhaving, zes man veiligheid, service NS en een explosievenverkenner en afzetting twee perrons, leiden tot het buitendienst raken van twee sporen, dat vertragingen als gevolg heeft.

Onoplettendheid

„Alles wordt uit de kast getrokken en dat kost wat”, licht Dennis Janus van de Landelijke Eenheid toe. Hoewel er in casu geen explosievenexpert aan te pas hoefde te komen. „Gelukkig belde de vrouw op een gegeven moment, waarna we de boel konden afschalen.” Toch een boete, maar de vrouw mag nog van geluk spreken ook, blijkt uit de woorden van de woordvoerder. „De onoplettendheid van mevrouw heeft veel schade veroorzaakt. Negentig euro dekt bij lange na niet dat hele bedrag, maar dat is wat is afgesproken.” Onlangs is er een afspraak gemaakt met de politie-eenheid van Amsterdam: laat iemand in deze nerveuze tijden z’n koffer onbemand achter en verstoort diegene daarmee de orde, dan mag daar een boetekaartje van negentig euro aan komen te hangen.

https://twitter.com/BaburBeg/status/686561422919208960

‘Waar is mijn tas?’

Wel met een kleine nuance, vervolgt Janus. „Stel: je vergeten rugzak wordt op het station gevonden, waarna jij na vijf minuten hijgend komt aangerend met een wanhopige ‘waar is mijn tas?’, dan krijg je heus geen boete, er zal telkens een afweging worden gemaakt.” De boete is vooral bedoeld als ‘signaal’. „Mensen moeten alerter zijn in deze tijden waarin iedereen een beetje zenuwachtiger is dan normaal. Je tas vergeten en er daarna even melding van doen om hem doodleuk zo weer mee te willen nemen, kan gewoon echt niet meer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Boete van 90 euro voor vergeten tas op CS
Sluiten