Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 6 jan 2016 / 12:05 uur

Bedrijf Breda geeft vaders 4 weken betaald verlof

In Zweden is het de normaalste zaak van de wereld om langere tijd betaald verlof te krijgen als je vader bent geworden. Ook in Nederland wordt er al enige tijd over gediscussieerd en vanaf 2017 krijgen kersverse papa’s vijf in plaats van twee dagen ouderschapsverlof. Maar je hebt altijd baas boven baas!

Een bedrijf in Breda geeft werknemers vanaf 2016 namelijk vier weken betaald vaderschapsverlof in plaats van de twee die nu nog wettelijk vastgelegd zijn. Op de website van internetmarketingbedrijf Yonego stelt men dat men op die manier probeert te investeren in geluk en succes van werknemers.

Investering

„Bij Yonego werken we alleen met slimme, gedreven en bijzonder ambitieuze mensen”, stelt Joris Toonders, directeur van Yonego, op de website. „Collega’s werken dagelijks hard, denken niet in 9 tot 5, maar hebben ook momenten in het leven waarbij andere dingen ook de aandacht moeten krijgen die ze verdienen. Vader worden is daar een voorbeeld van.”

De vier weken betaald verlof is voor de mannen binnen het bedrijf dus een flinke bonus. Met vijfenzeventig werknemers en een gemiddelde leeftijd van 28,5 jaar kan dat overigens best wel eens in de papieren gaan lopen voor het bedrijf. Voor vrouwelijke werknemers blijft de wettelijk vastgelegde zestien weken zwangerschapsverlof van kracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bedrijf Breda geeft vaders 4 weken betaald verlof
Sluiten