Andrea Peelen
Andrea Peelen Nieuws 31 jan 2016 / 15:47 uur

Artsen scheiden Siamese tweeling van 8 dagen oud

In Zwitserland hebben artsen een acht dagen oude Siamese tweeling van elkaar gescheiden. Volgens de dokters zijn het de jongste patiënten ter wereld waarbij een dergelijke ingreep gelukt is.

Dat meldt het universitair ziekenhuis van Bern vandaag. Het gaat om een eerder uitgevoerde operatie op 10 december, die vijf uur lang duurde. De tweeling woog toen nog maar 2,2 kilogram, schrijft Het Nieuwsblad.

Drieling

De twee meisjes waren onderdeel van een twee maanden te vroeg geboren drieling, waarbij het andere meisje gezond ter wereld kwam. De twee anderen waren aan de lever, hart en borstkas vastgegroeid.

Uitzonderlijk

Normaal gesproken wordt er een tijd lang gewacht voordat Siamese tweelingen worden gescheiden, maar omdat deze baby’s teveel problemen ontwikkelden is er eerder ingegrepen. Zo vloeide via de lever teveel bloed van het ene naar het andere meisje. Dit zorgde ervoor dat één van de twee een veel te hoge bloeddruk had en de andere een te lage bloeddruk.

In Zwitserland is in de afgelopen dertig jaar maar twee keer eerder een Siamese tweeling geboren die het overleefde na de scheiding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Artsen scheiden Siamese tweeling van 8 dagen oud
Sluiten