Els Anker
Els Anker Nieuws 13 jan 2016 / 13:15 uur

AMBER Alert: ‘Betere Europese samenwerking’

Voor de opsporing van vermiste kinderen moet er in Europa meer en snellere samenwerking komen. Dat heeft Frank Hoen, de oprichter van AMBER Alert in Nederland, woensdag gezegd op de Internationale Dag van het AMBER Alert.

Het AMBER Alert is het nationale en internationale politie-alarm voor vermiste kinderen. Eén op de vier vermissingen is grensoverschrijdend.

Kansen

„Ieder vermist kind verdient dezelfde kansen om veilig te worden teruggevonden”, benadrukt Hoen. „Wanneer een kind vermist raakt in een grensgebied moeten burgers aan beide kanten van de grens direct op de hoogte worden gesteld van deze vermissing.”

AMBER Alert blijft groeien. Bij de berichtendienst voor het vinden van vermiste kinderen hebben zich nu 2,8 miljoen Nederlanders aangemeld. In februari waren dat er nog 2,5 miljoen. Volgens Peil.nl bereikt de dienst inmiddels 12 miljoen Nederlanders. Dat komt doordat steeds meer omroepen, bedrijven en populaire apps meezoeken.

794 kinderen

Woensdag is het precies twintig jaar geleden dat de de 9-jarige Amber Hagerman werd ontvoerd uit Texas. De moord op het meisje leidde tot het AMBER Alert in Amerika. Inmiddels heeft de berichtendienst geholpen bij het terugvinden van meer dan 794 kinderen.

In ons land wordt ongeveer drie keer per jaar het AMBER Alert-systeem landelijk ingezet. Dat gebeurt als de politie vreest dat het leven van een vermist of ontvoerd kind direct gevaar loopt. Sinds de oprichting hier in 2008 is het landelijk alarm in totaal 22 keer ingezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
AMBER Alert: ‘Betere Europese samenwerking’
Sluiten