Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 19 jan 2016 / 15:46 uur

Alle ogen gericht op IS maar vergeet de Taliban niet

Het was de strijd tegen IS die het afgelopen jaar de krantenkoppen beheerste. In december liep IS een paar gevoelige klappen op in Irak, bijvoorbeeld toen de stad Ramadi werd heroverd. Maar waar IS nog lang niet is verslagen, ligt het volgende gevaar in het Midden-Oosten alweer op de loer: de Taliban is sterker dan ooit in Afghanistan. Een internationale coalitie van onder meer de Verenigde Staten en China probeert de Taliban uit alle macht aan de onderhandelingstafel te krijgen voordat het jaarlijkse voorjaarsoffensief wordt ingezet.

Want over een paar maanden, dan is het ook in Afghanistan weer lente. De sneeuw smelt, het wordt makkelijker om troepen te verplaatsen. Lente heet in Afghanistan het ‘gevechtsseizoen’. De Taliban zal er dan onder meer op mikken om de hele provincie Helmand in handen te krijgen, waar de meeste papaver wordt geteeld. Voor het zover is, en de Taliban daadwerkelijk kan oprukken, wordt geprobeerd de Taliban tot onderhandelen te bewegen.

Schuift de Taliban aan?

De afgelopen week vonden er al vredesbesprekingen plaats, met de Afghaanse regering, de Verenigde Staten, Pakistan en China. Er was nog een plekje aan de tafel vrij: de Taliban was er niet. De partijen hebben de Taliban opgeroepen om bij het vervolg wel aanwezig te zijn. Die vredesbesprekingen vinden op 6 februari plaats.

Helemaal ondenkbaar dat de Taliban gaat onderhandelen, is het niet. In een reactie sloot de Taliban niet uit dat het aanschuift, maar de Taliban ziet het niet zitten om te onderhandelen waar de Amerikanen bij zijn. Bovendien werd er tot twee jaar geleden nog intensief gesproken met de Taliban. Uiteindelijk ontstond er onenigheid tussen verschillende fracties van de Taliban over of er wel of niet met de Afghaanse overheid gesproken moest worden en dat betekende het einde van de onderhandelingen.

Strijd om papavervelden

Maar inmiddels is er wel het een en ander veranderd. Voor de Taliban is het niet zo aantrekkelijk meer om te onderhandelen: de meeste westerse troepen zijn uit Afghanistan vertrokken en de Taliban heeft sinds de inval van de Amerikanen in 2001 geen groter gebied in handen gehad dan nu. Zo nam het vorig jaar Kunduz in, de stad waar Nederland tot 2013 politieagenten opleidde. De stad is weer heroverd, maar een groot gebied rond de stad is wel in handen van de Taliban. De afgelopen maand kreeg het ook het grootste deel van de provincie Helmand in handen. Een belangrijke slag, want Helmand is het wereldwijde centrum van de papaverteelt. De handel in opium kan de Taliban miljarden opleveren.

De Taliban lijkt zich bovendien voor te bereiden op een groot offensief. Zo zijn er troepen uit Pakistan naar Afghanistan verplaatst, meldt de BBC, en de Taliban heeft flink wat wapens van het Afghaanse leger in handen gekregen. Soms door het veroveren van kazernes, maar ook door Afghaanse soldaten die hun wapens hebben doorverkocht.

Pakistan moet meevechten

Als de Taliban niet aan de onderhandelingstafel wil aanschuiven, wil dat niet zeggen dat de besprekingen van de VS, de Afghaanse overheid, China en Pakistan volledig zijn mislukt. De VS zal dan proberen Pakistan over te halen om de Taliban in Pakistan te bestrijden. Dat kan de terreurgroep een gevoelige slag toebrengen. Maar het is maar de vraag of het daar van komt: hoewel Pakistan dat in alle toonaarden ontkent, bestaat het vermoeden dat de Pakistaanse overheid de Taliban de hand boven het hoofd houdt.

Het Afghaanse leger kan zich hoe dan ook maar beter goed voorbereiden op een het komende gevechtsseizoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alle ogen gericht op IS maar vergeet de Taliban niet
Sluiten