Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 8 jan 2016 / 22:05 uur

Agent overleeft aanslag met dertien kogels

Een politieagent is vrijdag in de Amerikaanse stad Philadelphia op wonderbaarlijke wijze aan de dood ontsnapt. Een man, die naar eigen zeggen aanhanger is van IS, vuurde maar liefst dertien kogels op de 33-jarige agent af, dat meldt RTL Nieuws.

Politieagent Jesse Hartnett stond met zijn dienstauto bij een kruispunt toen de verdachte het vuur opende. De verdachte is een 30-jarige man de gekleed was in een wit gewaad. Van de dertien kogels die hij afvuurde, raakten drie de agent. Op een foto lijkt te zien te zijn hoe de aanvaller zelfs door het kapotgeschoten raam, van heel dichtbij, naar binnen schiet.

Volgens politiecommissaris Richard Ross kwam de man vanuit het niets en begon hij te schieten. „Hij had maar één doel en dat was het doden van Hartnett." Hartnett was nog in staat zichzelf te verdedigen en schoot minstens drie keer raak.

„Ik bloed hevig!”, schreeuwt Hartnett duidelijk hoorbaar op een opname van de politieradio. De agent kon na de aanval de achtervolging nog inzetten.

‘In naam van IS’

„Ik weet niet hoe de agent dit heeft kunnen overleven", zegt Ross. „Dit is zonder twijfel een van de meest angstaanjagende dingen die ik ooit heb gezien." Hartnett werd drie keer in zijn arm geraakt en zijn toestand is inmiddels stabiel. Hoogstwaarschijnlijk zal hij volledig herstellen.

De verdachte is de 30-jarige Edward Archer, hij werd geraakt door kogels van de agent maar overleefde. Hij heeft tegen de politie gezegd in naam van de Islam te hebben gehandeld. „Ik zweer trouw aan de Islamitische Staat. Daarom heb ik het gedaan."

Gestolen politiewapen

Archer maakte bij de aanslag gebruikt van een wapen dat een paar jaar geleden door iemand anders werd gestolen uit het huis van een agent. „We weten niet hoeveel mensen het wapen in de tussentijd in handen hebben gehad", zegt Ross daarover.

Reageer op artikel:
Agent overleeft aanslag met dertien kogels
Sluiten