Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 25 jan 2016 / 14:23 uur

Academici sneller voor klas om tekort aan te vullen

Het tekort aan docenten in het voortgezet onderwijs neemt, vooral in de Randstad, schrijnende vormen aan. Rotterdam probeert al met een welkomstpremie van 5000 euro leraren te lokken en nu is er opnieuw een initiatief ontwikkeld om potentiële leerkrachten over te halen voor de klas te gaan staan en waarmee ze een jaar studiegeld besparen.

Eerst De Klas, een landelijk initiatief, pakt hiermee het lerarentekort landelijk aan en zegt de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. „Daarnaast krijgt de reputatie van de leraar in het voortgezet onderwijs een boost”, zegt Renske Heemskerk, projectleider van Eerst De Klas. „Door middel van een tweejarig betaald traineeship voor jonge, excellente academici moet het leraarschap in het voortgezet onderwijs weer in de lift komen.”

Drempel hoog

De drempel om het voortgezet onderwijs in te gaan is voor afgestudeerde academici hoog. De opties na het behalen van een academische titel zijn breed: het bedrijfsleven, de wetenschap of toch het onderwijs? Daarnaast willen afgestudeerden vaak carrière maken en een baan als docent in het onderwijs valt vaak voor veel mensen niet onder deze noemer.

„Onterecht”, vindt Heemskerk. „Als docent werk je in een zeer uitdagende omgeving, waarin je verantwoordelijk bent voor steeds verschillende klassen van ongeveer 25 leerlingen. Eigenlijk ben je direct eigen baas. Daarnaast blijf je jezelf constant uitdagen in jouw vakgebied, doordat je op de hoogte moet zijn van de laatste ontwikkelingen waar je jouw leerlingen mee inspireert. En vergeet niet de voldoening die je uit dit beroep haalt. Je bent echt van waarde in iemands persoonlijk leven.”

Uitkomst

Het traineeship Eerst De Klas biedt uitkomst voor ambitieuze academici die interesse hebben in onderwijs én bedrijfsleven. De trainee geeft direct les op het havo/vwo en parallel hieraan behaalt hij of zij een eerstegraads onderwijsbevoegdheid. Daarnaast volgen ze een leiderschapsprogramma dat is vormgegeven in samenwerking met toonaangevende organisaties in Nederland, zoals Shell en de Rabobank.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Academici sneller voor klas om tekort aan te vullen
Sluiten