Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 dec 2015

Zo abnormaal zijn de temperaturen van afgelopen week

Het is dan winter, de afgelopen dagen kon je gewoon in je zomerjas naar buiten. Maar hoe vaak komt zo’n warme kerst voor? Metro vergeleek de temperatuur van de afgelopen dagen met die van de afgelopen 115 jaar. En 2015 springt er duidelijk bovenuit.

Uit de cijfers blijkt dat de afgelopen dagen bijzonder warm waren. En niet zomaar één of twee dagen: nee, op alle tien de dagen lag de temperatuur een eind boven het gemiddelde. Vijf dagen waren zelfs de warmste die ooit zijn gemeten.

Voor het onderzoekje hebben we de temperaturen gebruikt die in De Bilt zijn gemeten door het KNMI. Het gaat om gemiddelde dagtemperaturen, en dus niet om de maximumtemperaturen. Als we dat hadden gedaan, was Eerste Kerstdag ook een record geweest: het kwik liep op tot 13,9 graden in De Bilt, tegenover 12,8 graden in 1997.

In dat jaar waren de kerstdagen de enige echt warme dagen in de periode rond kerst. Op 17 december vroor het zelfs nog flink. Maar het afgelopen jaar werd het ene na het andere dagrecord gebroken.

De afgelopen twee maanden zijn sowieso erg warm. In de bovenstaande grafiek staan alle gemiddelde dagtemperaturen vanaf 1901. De groene lijn is het gemiddelde, de oranje lijn gaat over 2015. In oktober leken we even een koude winter te krijgen, maar daarna liggen de temperaturen fors boven het gemiddelde.

Dat het de afgelopen dagen zo warm is, heeft te maken met de richting van de wind: die komt al weken uit het zuidwesten. Daardoor wordt er warme lucht aangevoerd vanaf het Caribisch gebied.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo abnormaal zijn de temperaturen van afgelopen week
Sluiten