Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 10 dec 2015 / 10:45 uur

Zeldzame Siberische tijger bevalt van 2 welpjes

Een bijzondere foto uit Rusland. Een zeer zeldzame siberische tijger, die twee jaar geleden door het IFAW in het wild is uitgezet, is bevallen van twee welpjes.

In 2012 werd Zolushka (Assepoester in het Russisch) als wees gevonden in Rusland. Haar moeder is waarschijnlijk gedood door stropers. Dierenorganisatie IFAW ving het dier op, en na een jaar rehabiliteren kon Zolushka weer uitgezet worden in het wild.

Halsband

Alleen dat al was spannend, en dus hield de dierenorganisatie het welzijn van Zolushka nauwlettend in de gaten. Ze is uitgerust met een halsband met radio- en satellietverbinding om haar bewegingen in kaart te brengen. Rangers volgen sporen in het veld en controleren door middel van de vele camera’s met bewegingssensoren de conditie van de tijger.

Blij

Het feit dat ze nu een nestje heeft is dan ook fantastisch nieuws. „We zijn ontzettend blij dat Zolushka nu moeder is geworden van twee gezonde welpjes", zegt Masha Vorontsova, hoofd van het IFAW Rusland. „Dit is waar we allemaal op hoopten toen we haar in 2013 hebben uitgezet."

Aangepast

Het IFAW heeft de foto naar buiten gebracht, gemaakt in het natuurreservaat in het oosten van Rusland. „De foto laat zien dat ze zich volledig heeft aangepast aan een leven in het wild en inmiddels succesvol kan jagen, een partner kan vinden om mee te paren en nu dan zelf een nieuwe generatie Siberische tijgers kan gaan grootbrengen."

Bedreigd

Van de Siberische tijger zijn nog ongeveer 500 exemplaren in de hele wereld in leven. De grootste bedreigingen waarmee de dieren te maken hebben, is illegale stroperij en het verlies van habitat. In mei en juni van vorig jaar zette het IFAW in samenwerking met Russische partners nog eens vijf Siberische tijgers uit, het grootste aantal dat ooit gerehabiliteerd werd teruggebracht in het wild.

Bekijk hier de beelden van het uitzetten van Zolushka, een paar jaar geleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zeldzame Siberische tijger bevalt van 2 welpjes
Sluiten