Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 17 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Zeeuwse jongeren hebben vaker onveilige seks

Hoewel de jongeren van Zeeland langer wachten tot ze met iemand het bed induiken, vrijen ze vaker zonder condoom. Minder dan de helft van de ondervraagden waagt zich aan onveilige seks. Dit meldt PZC naar aanleiding van de onderzoeksresultaten van het Zeeuwse ZB Planbureau.

Condoomgebruik

Het onderzoek vond plaats onder 3091 havo- en vwo-leerlingen van veertien en vijftien jaar. Hiervan heeft een op de zes naar eigen zeggen één of meerdere keren seks gehad. Volgens de resultaten daalde het condoomgebruik van 55 procent in 2004 naar 46 procent in 2015.

Van de jongens die weleens seks heeft gehad, vrijt 18 procent zonder condoom. Meisjes blijken wat voorzichtiger: 11 procent van hen heeft seks zonder het voorbehoedsmiddel.

Wachten

De veertien- en vijftienjarigen van nu wachten langer met de eerste keer dan hun leeftijdsgenoten in 2004 deden. Deze trend is niet alleen in Zeeland te zien, ook op landelijk niveau merken we dit. Momenteel hebben tieners voor het eerst seks als ze 16,7 jaar zijn, een aantal jaar geleden waren ze er eerder bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zeeuwse jongeren hebben vaker onveilige seks
Sluiten