Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 28 dec 2015 / 15:01 uur

Werknemer is om de 11 minuten afgeleid op kantoor

Kantoorpersoneel kan zich gemiddeld 11 minuten concentreren op de werkplek. Mensen die langslopen, een telefoon die overgaat, er is veel afleiding. De open kantoorruimtes van tegenwoordig zijn funest voor het doen van werk dat de nodige concentratie verlangt.

Een werknemer die onderbroken wordt heeft weer enige tijd nodig om er weer helemaal in te komen. „Afleiding en het onvermogen om je te concentreren hebben een negatieve invloed op de productiviteit, de betrokkenheid, het welzijn en de algehele prestaties binnen organisaties”, zegt Donna Flynn, vicepresident van Steelcase Workspace Futures, dat onderzoek deed.

Vermoeid

„We streven ernaar productiever te worden, maar hoe harder we het proberen, hoe vermoeider onze hersenen lijken te geraken.” Zo blijkt uit het onderzoek dat multitasking alleen maar leidt tot minder productiviteit en slechtere resultaten.

Volgens Flynn heeft personeel maar beperkt toegang tot werkplekken die aansluiten bij hun gemoedstoestand en de manier waarop het menselijk brein functioneert. Hersenen hebben namelijk slechts een beperkte energiecapaciteit en gebruiken 20 procent van de totale lichaamsenergie. Dit maakt het onmogelijk acht uur per dag volledig gefocust te zijn. De aandachtscurve van het brein heeft een natuurlijk dagritme met pieken en dalen.

Ontspanning

Mensen die zich hiervan bewust zijn, kunnen hun gedrag hierop sturen. Steelcase pleit voor een werkomgeving die aansluit bij de manier waarop ons brein werkt. „Dit omvat werkplekken voor concentratie, ontspanning, samenwerking, inspiratie en rust. De werkomgeving en het brein komen zo op een natuurlijke manier samen waardoor we uiteindelijk beter kunnen denken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Werknemer is om de 11 minuten afgeleid op kantoor
Sluiten