Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 21 dec 2015 / 18:05 uur

Weldoener schenkt gewonde zwerfhond pijnloze kerst

De zwaar toegetakelde zwerfhond Johnny gaat dankzij een onbaatzuchtige wonddeskundige pijnloos de kerstdagen in. Het ’vuilnisbakkie’ kreeg voor niets een bijzondere en kostbare huidtransplantatie waar hij momenteel goed van hersteld.

De driejarige Bulgaarse zwerfhond verloor een groot stuk huid van zijn schouder tijdens een gevecht met een andere hond. In de zwerfdierenkliniek van Vier Voeters in Sofia kreeg hij direct de juiste behandeling, maar er was meer nodig. „Elke keer dat zijn verbanden verwisseld moesten worden, was hij erg gestrest en had heel veel pijn”, zegt Inez de Ligt, directeur van Vier Voeters Nederland. „We wisten dat zijn herstel maanden zou duren.”

Eerste hond

Dat moest dus sneller. De medewerkers gingen op zoek naar een oplossing en vonden de redding in Oostenrijk. Vorige week reisde wonddeskundige Dieter Ponweiser naar Sofia waar Johnny vrijdag een innovatieve huidtransplantatie onderging. Hij is de eerste en waarschijnlijk de laatste hond die via deze innovatieve en kostbare methode, die speciaal voor mensen ontwikkeld is, is geholpen. Alleen mensen en paarden gingen hem voor.

Bij dit nieuwe systeem, Acelity’s CelluTome, wordt een dun huidlaagje van een gezond lichaamsdeel gehaald en op de plek van de wond gelegd. Johnny heeft drie uur op de operatietafel gelegen, maar het herstel is bij deze methode sneller dan bij een klassieke huidtransplantatie. „Daarnaast is het minder pijnlijk en zijn er minder risico’s”, zegt Karen Jansen van Vier Voeters.

Johnny is zonder problemen uit de narcose gekomen. „En hij lijkt geen pijn te hebben”, zegt Jansen. „De komende periode wordt alleen het buitenste verband vervangen om de wond de kans te geven optimaal te genezen.”

„We zijn erg blij dat door deze operatie Johnny’s vooruitzichten enorm verbeterd zijn en we hopen dat hij de komende weken volledig zal herstellen”, vult De Ligt aan. Zodra de hond volledig hersteld is, wordt naar een gezin gezocht dat hem wil adopteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weldoener schenkt gewonde zwerfhond pijnloze kerst
Sluiten