Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 15 dec 2015 / 12:38 uur

Wat vind jij het beste Woord van het Jaar?

Sjoemelsoftware is verkozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2015. In november verkoos ook het Genootschap Onze Taal sjoemelsoftware tot Woord van het Jaar. Metro gaat even terug in de tijd en kijkt terug op de winnaars van de afgelopen jaren.

Overzicht

Te zien is dat de winnende woorden vaak een actuele aanleiding hebben. Zo ook dit jaar. Het woord sjoemelsoftware raakte in zwang door het dieselschandaal rond autofabrikant Volkswagen. De definitie ervan is: ‘Software om de testresultaten van een apparaat positief te beïnvloeden, met name zulke software die in auto’s wordt gebruikt om de CO2-uitstoot gunstiger voor te stellen’. Een overzicht van de eerdere winnaars:

2014: Dagobertducktaks

Speciale belasting geheven over het vermogen van superrijke mensen, superrijkentaks, hyperrijkentaks.

2013: Selfie

Een fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met behulp van een smartphone.

2012: Project X-feest

Ook wel bekent als een uit de hand gelopen Facebookfeest. Dit refereert naar een gebeurtenis op 21 september 2012 in het Groningse dorp Haren. Het begon met een uitnodiging voor een verjaardagsfeest van een meisje op sociale media, maar mondde uit in een bijeenkomst van duizenden jongeren en rellen.

2011: Tuigdorp

Verwijst naar een plek waar veelplegers geïsoleerd van de samenleving kunnen wonen, bijvoorbeeld in wooncontainers. Het was PVV-leider Geert Wilders die het woord in februari 2011 introduceerde. In elke provincie zou zo’n tuigdorp moeten worden opgericht, zei hij toen.

2010: Gedoogregering

Steun die een oppositiepartij geeft aan een minderheidskabinet ofwel rompkabinet. Een rompkabinet kan in tegenstelling tot een demissionair kabinet wel beleid maken, maar is daarvoor altijd afhankelijk van gedoogsteun, bijvoorbeeld uit de Tweede Kamer in Nederland.

Het woord refereert naar kabinet Rutte-I, dat bestond uit de VVD en het CDA. De PVV leverde gedoogsteun aan dit kabinet. Op 21 april 2012 eindigde de PVV haar gedoogsteun na stukgelopen onderhandelingen over een bezuinigingspakket. Hiermee kwam een einde aan het kabinet Rutte-I.

2009: Ontvrienden

Ontvrienden is het verwijderen van eerder toegevoegde vrienden van iemands contactenlijst op sociale netwerksites, zoals Facebook.

2008: Swaffelen

Swaffelen (of zwaffelen) is het aantikken met de penis, vaak met herhaalde bewegingen, van andermans lichaam of een voorwerp. In april 2008 kreeg de term volop media-aandacht toen een Nederlandse student de Taj Mahal swaffelde en een video-opname hiervan op YouTube werd geplaatst. De student werd vanwege zijn daad geschorst. Naar aanleiding hiervan werd in het BNN-televisieprogramma Spuiten en Slikken een oproep gedaan om video’s te maken van het swaffelen van andere objecten. Ook riepen zij de BNN Nationale Swaffeldag in het leven.

2007: Bokitoproof

De maatregelen die dierentuinen nemen of genomen hebben om een aanval door een aap te voorkomen. Dit gebeurde naar aanleiding van een incident met gorilla Bokito in Diergaarde Blijdorp op 18 mei 2007. Hij kwam in het nieuws toen hij uit zijn verblijf ontsnapte. Hij sleurde één bezoekster mee, die hierbij ernstig gewond raakte. De vrouw had diverse breuken, een verbrijzelde hand en meer dan honderd beten over haar hele lichaam.

In verscheidende dierentuinen werden sindsdien waarschuwingsbordjes geplaatst om de dieren bijvoorbeeld niet recht in de ogen aan te kijken.

Dieselschandaal

Sjoemelsoftware behaalde 48 procent van de stemmen. Op plek twee en drie eindigden poortjesspringer en je suis… (een verwijzing naar de aanslagen op het kantoor van Charlie Hebdo). Er is van 24 november tot en met 14 december bijna 40.000 keer gestemd op de tien kandidaten voor de verkiezing van 2015.

Maar, welk woord was nou de beste? Breng je stem uit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat vind jij het beste Woord van het Jaar?
Sluiten