Metro
Metro Nieuws 9 dec 2015 / 14:59 uur

Wat hield de Teeven-deal met Cees H. in?

Het bonnetje dat justitieduo Fred Teeven en Ivo Opstelten de das omdeed is weer in het nieuws.

De deal die Fred Teeven maakte met voormalig autohandelaar Cees H. werd de afgelopen maanden nog een keer gronding onder de loep genomen door oud-ombudsman Marcel Oosting.

Die liet woensdag bij de presentatie van het eindrapport geen spaan heel van de deal. Officier van Justitie Teeven en zijn baas Ben Swagerman hielden ten onrechte de Belastingdienst buiten de afspraak en informeerden hun bazen bij het Openbaar Ministerie onvoldoende.

Wat was de afspraak?

Maar wat hield die deal nu eigenlijk in? Teeven heeft altijd volgehouden dat de deal is gesloten om toch nog wat geld te kunnen incasseren van H. Het oorspronkelijke plan was om vele miljoenen van de drugsbaron te cashen via de zogenoemde ’plukze’-wetgeving. Met die wet kan justitie geld dat met criminele activiteiten is verkregen innemen.

Lees ook: Minister zet geregeld Nederland Op Stelten

Ontsnapt uit bajes

Dat H. een crimineel was, daarover bestond weinig twijfel. Hij werd in 1984 veroordeeld tot negen jaar cel wegens drugshandel. Een jaar later ontsnapte hij uit de Bijlmerbajes met behulp van een touwladder. Hij verkaste voor korte tijd naar het buitenland, maar bleef de drugshandel trouw.

Met het schip Coral Sea II vervoerde hij over de hele wereld honderdduizenden kilo’s drugs. In 1993 werd hij opnieuw opgepakt en veroordeeld voor het leiding geven aan een criminele organisatie. Doordat er na zijn eerdere ontsnapping nog een straf open stond, moest hij in totaal acht jaar de cel in.

Justitie haalt bakzeil

Justitie was op dat moment al druk bezig om H. kaal te plukken, maar dat ging minder makkelijk dan verwacht. Het bewijs dat H. zijn geld op criminele wijze had verkregen was flinterdun en justitie haalde bakzeil. De in beslag genomen miljoenen, die op een rekening in Luxemburg waren gestald, werden belastingvrij teruggeboekt naar een Nederlandse bankrekening. In ruil hiervoor betaalde H. justitie 750.000 gulden. Met de rest van het geld, 4,7 miljoen gulden, kon de crimineel leven als God in Frankrijk.

Volgens de Oosting is die verhouding op z’n zachtst gezegd niet helemaal eerlijk. Daar komt nog bij dat H. niet alleen het geld uit Luxemburg terugkreeg, maar ook een pand in Antwerpen dat hij voor een miljoen gulden via een schijnconstructie had gekocht. Hetzelfde geldt voor een pand in Oude Wetering en een plezieracht. Ook inbeslaggenomen sierraden en cashgeld werden allemaal teruggegeven.

„Alles bijeen heeft deze ‘plukze’-operatie heeft een zeer magere opbrengst gehad voor de Nederlandse staat”, concludeert Oosting dan ook.

Ander plan

Er wordt ook beweerd dat er een ander plan achter het handjeklap met H. schuil gaat. De deal, die door toenmalig officier van Justitie Fred Teeven werd gesloten zou te maken hebben met Johan V. Deze crimineel, die vanwege zijn gestotter de bijnaam de Hakkelaar kreeg, was begin jaren 90 de grote baas van de Octopus-bende, die zich bezighield met grootschalige drugshandel.

Lees ook: Bonnetjesaffaire nekt Teeven en Opstelten

Teeven had informatie nodig over de Hakkelaar om hem te kunnen veroordelen en H. was een van de personen die hem die informatie kon verstrekken. In ruil hiervoor zou H. zijn miljoenen terug hebben gekregen, met aftrek van 750.000 gulden.

Hoewel Teeven in 1995 wel een afspraak met H. had in de gevangenis kon de Commissie-Oosting geen bewijs vinden voor een dergelijke afspraak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat hield de Teeven-deal met Cees H. in?
Sluiten