Rens Oving
Rens Oving Nieuws 10 dec 2015

Wapperen met IS-vlag mag wel

Straffen tot zes jaar cel legde de rechtbank in Den Haag donderdag op aan een groep Haagse jihadverdachten.

In de zaak tegen negen verdachten kwam een waslijst aan strafbare feiten aan bod. Maar lang niet alles wat de groep jonge moslims ondernam was volgens de rechter een reden voor straf.

Waar ligt de grens tussen vroom en strafbaar zijn?

1 IS-vlaggen voeren

Tijdens een demonstratie in de Haagse Schilderswijk doken opeens de zwart-witte IS-vlaggen op in het Nederlandse straatbeeld. De schok was groot, maar strafbaar was het niet. Volgens de rechter staan ze weliswaar symbool voor de gewapende jihad en verheerlijken ze geweld, maar dat mag volgens de wet.

Demonstratie in de Schilderswijk in 2014. Foto:ANP

2 Sympathiseren met IS en al-Qaida

Je kunt in principe niet veroordeeld worden voor iets wat je vindt, concludeert de rechtbank. Wie sympathie heeft voor Islamitische Staat moet dit dus kunnen zeggen. Veel van de columns en toespraken die de verdachten schreven en onder andere publiceerden op de website De Ware Religie zijn daarom niet strafbaar. Zolang er niet rechtstreeks wordt opgeroepen tot gewapende strijd mag het.

3 Mensen bekeren

De Haagse jihadgroep ging regelmatig het land in om mensen te bekeren. Sommige van deze ‘straat dawahs’ werden gefilmd en op YouTube gezet. Ook hiervoor geldt, zolang er niet opgeroepen wordt tot geweld, haat of discriminatie is daar niets strafbaars aan.

4 Gewelddadige beelden verspreiden

De verdachte verspreidden onder andere via Facebook en Twitter beelden van IS-geweld. Dit is niet zomaar strafbaar, concludeert de rechter. Pas als geweld tonen het doel heeft om anderen ook aan te zetten tot geweld is het een strafbaar feit. Het filmpje ‘Oh oh Aleppo’ is daarom wel strafbaar omdat het oproept om ook naar Syrië te komen.

‘Oh oh Aleppo”. Foto:YouTube

Wat mag niet?

De Haagse jihadgroep werd op punten weliswaar vrijgesproken, straf kregen ze allemaal ook. Al was dat in het geval van Imane B., de enige vrouwelijke verdachte, zeven dagen cel voor het sturen van één tweet waarin opgeroepen werd tot geweld.

Azzedine C., Rudoph H, en de, mogelijk overleden Soufiane Z., vormden de kern van de jihadorganisatie die als doel had om jongeren te ronselen voor de heilige strijd. Ze riepen daarnaast stelselmatig op tot geweld en ondersteunden het terrorisme van IS met geld vanuit Nederland. Leider Azzedine C. kreeg zes jaar cel. Mediaman Rudolph H. drie jaar.

Ideoloog Oussama C., die de meeste toespraken hield, gaat voor drie jaar achter de tralies, waarvan één voorwaardelijk. Hij werd veroordeeld voor opruiing en het ronselen van een Syriëganger.

Syriëgangers Anis Z., Hatim R. en Hicham el O. namen daadwerkelijk de wapens op en kregen tot zes jaar cel voor samenspanning tot moord en doodslag. Anis Z. en Hatim R. zitten overigens nog in Syrië.

Jordi de J. vertrok ook naar Syrië maar kreeg volgens de rechtbank spijt toen hij in training was. Daarnaast zou hij verminderd toerekeningsvatbaar zijn waardoor zijn straf uitkwam op 155 dagen cel.

Moussa L. behoorde volgens de rechter niet echt tot de organisatie en kreeg ook een relatief lage straf voor opruiing. Hij was in de ogen van de rechtbank alleen maar een meeloper.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wapperen met IS-vlag mag wel
Sluiten