Els Anker
Els Anker Nieuws 17 dec 2015 / 13:09 uur

Vuurwerk: hoe zat het ook alweer?

Drie op de tien Nederlanders hebben plannen om vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling. Dat blijkt een enquête van NU.nl. Wat is wel en niet toegestaan op oudjaarsdag?

1 Hoe oud moet je zijn om vuurwerk af te steken?
Dat is verschillend. Je mag alleen vuurwerk kopen als je zestien jaar of ouder bent. Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijd je minimaal moet hebben om het ook te mogen afsteken. De politie onderscheidt drie soorten categorieën:

  • 12 jaar. De eerste categorie bevat kindervuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten. Dit is het hele jaar verkrijgbaar en mag je bovendien het hele jaar door afsteken, ook binnenshuis. Het geluidsniveau van dit vuurwerk mag 120 dB zijn op 1 meter afstand.
  • 16 jaar. Vanaf je zestiende mag je consumentenvuurwerk aanschaffen. Normaliter is dit al het vuurwerk dat weinig gevaar oplevert en geschikt is voor buitengebruik. Het geluidsniveau van dit vuurwerk mag 120 dB zijn op 8 meter afstand.
  • 18 jaar. Als vuurwerk middelmatig gevaar oplevert en bedoeld is voor gebruik buiten in een grote open ruimte, mag je dit pas kopen en afsteken vanaf je achttiende. Het geluidsniveau van dit vuurwerk mag maximaal 120 dB zijn op 15 meter afstand.

2 Wanneer mag je vuurwerk kopen en afsteken?
Vuurwerk kun je alleen aanschaffen op 29, 30 en 31 december. De regels voor het afsteken van vuurwerk zijn vorig jaar flink aangescherpt. Je mag dit alleen nog doen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Als je tóch vuurwerk afsteekt buiten deze tijden, loop je de kans op boete van 100 euro.

Ben je jonger dan achttien jaar? Dan ga je naar bureau Halt. Hier krijg je een alternatieve (werk- of leer)straf. Voor het afsteken van illegaal vuurwerk kan de boete echter al gauw oplopen naar 400 euro. Als je onder de achttien jaar bent, krijg je een werkstraf opgelegd van 20 uur.

3 Mag je overal vuurwerk afsteken?
Nee. De gemeente waarin je woont, kan een vuurwerkverbod instellen. Zo kan jouw gemeente besluiten om een vuurwerkvrijezone in te stellen rondom ziekenhuizen, kinderboerderijen en dierenopvangplaatsen.

In Hilversum en Alkmaar is het bijvoorbeeld verboden om ook in het stadscentrum vuurwerk af te steken. Check hier of er ook een vuurwerkverbod in jouw gemeente geldt.

4 Hoeveel vuurwerk mag je bij je hebben?
In totaal mag je 25 kilo vuurwerk bezitten. Dit moet dan wel afkomstig zijn van een erkend vuurwerkverkooppunt en legaal zijn.

5 Hoe herken je legaal vuurwerk?
Als je de onderstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, kun je ervan uitgaan dat het legaal is:

  • Zit er een lontje aan?
  • Staat er op de verpakking dat het geschikt is voor particulier gebruik?
  • Zie je de naam en adres van de fabrikant of de importeur?
  • Staat er een artikelnummer op de verpakking?
  • Is er een beschrijving of gebruikershandleiding bijgevoegd wat het vuurwerk is en welke effecten je kunt verwachten?
  • Heeft het vuurwerk een CE-keurmerk?

6 Hoe weet je dat vuurwerk veilig genoeg is om af te steken?
Tijdens de vorige jaarwisseling belandden er 574 vuurwerkslachtoffers op een spoedeisende hulp. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Consument en Veiligheid (SCV). Toch is het lastig om te bepalen of vuurwerk veilig is: het hoeft er namelijk niet altijd afwijkend uit te zien.

Let er in ieder geval op dat het lontje lang genoeg is. De wet schrijft voor dat de lont minimaal 3 en maximaal 8 seconden brand. Lees ook deze tips voor het veilig afsteken van vuurwerk.

Meer weten? Alle regels voor het afsteken van vuurwerk staan in het Vuurwerkbesluit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vuurwerk: hoe zat het ook alweer?
Sluiten