Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 15 dec 2015 / 16:06 uur

Volop gevaar in onze dagelijkse boodschappen

Er sluimert voortdurend gevaar bij de aankoop van alledaagse spulletjes. Minstens iedere week wordt er wel alarm geslagen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en moet er een product uit de handel worden gehaald.

Dit jaar moest al 60 keer door de NVWA worden opgetreden. Daarnaast trekken fabrikanten zelf ook geregeld aan de bel om de consumenten te waarschuwen voor hun eigen producten.

Van gevaarlijke sint-maartenslampionnetjes en dodelijke schnitzels, tot aan ontploffende snelkookpannen en slagroomspuiten: Metro deed een greep in het onheil uit onze huishoudens.

Baby in gevaar

Dinsdag was het weer zover. Baby’s met een Forever Friends-rompertje of pyjama van Malu Holland B.V. zijn aan de dood ontsnapt! De drukknoopjes kunnen loslaten.

„Bij inname van deze drukknoopjes in de mond door kleine kinderen kan verstikkingsgevaar optreden”, laat de NVWA weten.

En ons grut loopt wel vaker gevaar. Een geruit babyoverhemd van Primark bleek ook al loslatende knoopjes te bevatten waardoor de kindjes kunnen stikken.

En wat te denken van kinderstoel Rens? Uit testen bleek de stoel van Van Asten BabySuperstore onvoldoende stabiel wanneer het kind beweegt of zich afzet aan de tafel.

„Hierdoor kan de kinderstoel omvallen en het kind met het hoofd tegen de grond slaan met eventueel hoofdletsel tot gevolg”, luidde het vernietigende commentaar.

Loeihete lampionnetjes

Zelfs een vriendelijk kinderfeest als Sint-Maarten had zomaar eens op drama’s kunnen uitlopen. De stokjes voor de lampionnetjes die Action voor een paar grijpstuivers verkocht, konden gloeiend heet worden! ’Elf november is de dag, dat mijn lichtje branden mag’, kreeg ineens een heel andere lading.

Maar ook voor volwassenen ligt voortdurend rampspoed op de loer. Een snelkookpan van Tomado kon onder hoge druk gaan scheuren of openbarsten. En daarmee was het nog niet gedaan met het explosiegevaar. Door slijtage van onderdelen kon de slagroomspuit van Blokker ontploffen. „Dit kan ernstig letsel veroorzaken”, waarschuwde NVWA.

Verstopte pinda’s

Een kipsatéschnitzel van Lidl veroorzaakte veel commotie, omdat men op de verpakking was vergeten te melden dat er melk en pinda’s inzitten. En dat is ronduit levensgevaarlijk voor mensen met een pinda-allergie. Datzelfde gold voor de pittige kipsalade van de Coop en de Pomodorini Ricotta pastasaus van Grand’Italia.

Minder dodelijk, maar wel smerig en ziekmakend waren de poepbacterie op roquefortkaas van diverse supermarkten, de rauwe producten met bacteriegevaar in de knoflooksaus van Deen en de salmonellabacterie in de chocolade van dr. Schär.

En dan hebben we het nog niet gehad over brekende fietsframes, nachtlampjes met elektrocuteergevaar en giftige vingerverf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volop gevaar in onze dagelijkse boodschappen
Sluiten