Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 17 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Verdachte moord Els Borst krijgt celstraf in België

Bart van U., verdachte in de moordzaak Els Borst, heeft acht maanden celstraf gekregen in België. Zo meldt AD. Hij stond terecht, omdat hij twee jaar geleden bij een Israëlische ambassade in Brussel voor onrust zorgde en gewapend bleek te zijn.

Waanzinnig

Van U’s Nederlandse advocaat Noëlle Pieterse bevestigt de straf en noemt deze ‘waanzinnig’, met name omdat de veroordeelde in Nederland zwaar verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard. “Ik heb begrepen van mijn Belgische collega dat ze daar in veel mindere mate rekening houden met ontoerekeningsvatbaarheid”, aldus Pieterse. Van U. zou lijden aan waanideeën en angsten kennen voor aanslagen en complotten.

Meerdere moordzaken

Hij wordt in Nederland nog altijd verdacht van de moord op oud-minister Els Borst en op die van zijn zus Loïs. Borst werd een aantal maanden na zijn aanhouding in België vermoord. Hij zou toen nog opgenomen moeten zijn in een psychiatrische instelling, maar daar ontsnapte hij destijds uit. Voor deze twee moorden moet Van U. – die momenteel vastzit in Nederland – nog voorkomen.

Mochten zijn advocaat en haar Belgische collega niet tegen de Belgische straf in hoger beroep gaan, bestaat de mogelijkheid dat Van U. die straf in Nederland moet uitzitten, bovenop de straf die hij hier ooit zal krijgen als hij schuldig bevonden wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verdachte moord Els Borst krijgt celstraf in België
Sluiten