Els Anker
Els Anker Nieuws 2 dec 2015 / 15:06 uur

Van plofkip tot kiloknaller: dít betekent het

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van ‘kiloknallers’. Het kabinet moet daarvoor dwingende maatregelen treffen, bepleit de PvdA. Maar wat is een kiloknaller? En wat betekent het als jouw stukje vlees ‘biologisch’ is?

Kiloknaller

Een beetje geldbewuste consument doet de wekelijkse boodschappen aan de hand van aanbiedingen. Maar vlees dat wordt aangeboden voor een stuntprijs, is volgens Stichting Wakker Dier een kiloknaller. Supermarkten gebruiken deze kiloknallers om klanten te werven. Dit vlees heeft geen keurmerk; door de lage vleesprijzen is er geen tot weinig geld beschikbaar voor het dierenwelzijn.

Kiloknallers zijn dan wel gunstig voor je portemonnee, voor de dieren is het allemaal wat minder vrolijk. Ze hebben weinig leefruimte en worden snel gefokt om een zo hoog mogelijke productie te bereiken. Door de kiloknallers verdienen boeren steeds minder per dier. Om de dalende inkomsten te compenseren, houden zij daarom steeds grotere aantallen dieren, geven ze dieren minder de ruimte of moeten de dieren sneller groeien.

Plofkip

De ‘gewone’ kip die je in de supermarkt koopt, is een plof- of vleeskip. Een plofkuiken is zo gefokt dat hij zo snel mogelijk op gewicht komt: binnen zes weken verandert het kuiken van 40 gram in een kip van 2,3 kilo. Ter vergelijking: een biologisch vleeskuiken doet er ongeveer twee keer zo lang over om hetzelfde gewicht te bereiken.

Volgens Stichting Wakker Dier deelt een plofkip één vierkante meter met twintig soortgenoten. Per dier is er ongeveer een beweegruimte van één A4’tje. Het kuiken wordt na 42 dagen geslacht en ziet in deze periode nooit het daglicht.

Biologisch

Vlees met een biologisch keurmerk voldoet aan strenge eisen. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en dierenwelzijn. Zo is de leefomgeving van het dier droog en schoon, komt er voldoende daglicht binnen in de stal en is er voor ieder dier voldoende ligruimte.

Ook het voedsel voldoet aan bepaalde eisen: minimaal twintig procent van het voer moet bijvoorbeeld uit het eigen bedrijf of de regio komen en het mag geen antibiotica bevatten. In Nederland wordt de biologische productie gecontroleerd door Skal.

Beter Leven keurmerk

Vlees dat het Beter Leven keurmerk heeft, voldoet aan kwaliteitseisen zoals de Dierenbescherming die heeft vastgesteld. Er zijn keurmerken met minimaal één en maximaal drie sterren. Omdat het welzijn per diersoort anders is, zijn deze normen per diersoort verschillend.

Vleeskuikens die bijvoorbeeld één ster krijgen, hebben meer leefruimte, krijgen afleidingsmateriaal en meer daglicht. Ze zijn gezonder en sterker dan de plofkip. Runderen met drie sterren lopen minstens 210 dagen per jaar 12 uur buiten en kalfjes blijven zes maanden bij hun moeder.

EKO Keurmerk

Naast het Beter Leven keurmerk bestaat er ook nog het EKO-Keurmerk. Dit keurmerk toont dat de producent zich extra heeft ingezet om duurzaam te produceren, bijvoorbeeld door het gebruik van zonne-energie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van plofkip tot kiloknaller: dít betekent het
Sluiten