Els Anker
Els Anker Nieuws 23 dec 2015 / 13:30 uur

Van oud naar nieuw in andere culturen

Het is bijna zover: Oud en Nieuw. Maar niet iedere cultuur luidt het nieuwe jaar in met vuurwerk, oliebollen en champagne. Een overzicht van de vier grote wereldreligies.

1 Jodendom: Rosj Hasjana

Het joodse Rosj Hasjana duurt twee dagen en vindt plaats in de herfst. Volgens joodse gelovigen oordeelt God dan over de daden van het afgelopen jaar en beslist hij over de toekomst.

Aan de vooravond van Rosj Hasjana eten joden traditiegetrouw een appel met honing. Het is een symbolisch gebaar om anderen een ‘zoet’ en voorspoedig jaar te wensen.

Het joodse nieuwjaar staat vooral in het teken van bezinning en inkeer. Tussen het joodse nieuwjaar en Jom Kippoer, de Grote Verzoendag, krijgen joden dan ook de kans om hun zonden weer goed te maken. „Sjana tova” is de joodse nieuwjaarswens: joden luiden dan het jaar 5777 in.

2 Islam: Muharram
Muharram is de eerste maand van de islamitische kalender. Tijdens Muharram herdenken moslims dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in 622 de stad Mekka achter zich lieten en richting Medina vertrokken. Ook herdenken moslims historische gebeurtenissen en denken zij na over hun daden van het afgelopen jaar. Het is een periode van berouw en gebed.

Vooral de eerste tien dagen van de maand Muharram zijn belangrijk voor gelovigen. De tiende dag van het islamitische nieuwjaar wordt ook wel de Dag van Ashura genoemd. In deze maand is het gebruikelijk om twee dagen te vasten, maar het is niet verplicht.

In 2016 vindt het islamitische nieuwjaar op 3 oktober plaats. Moslims vieren dan het jaar 1437.

3 Hindoeïsme: Holi (Phagua)

Holi of Phagua is het hindoeïstische nieuwjaar en wordt meestal in februari/maart gevierd. Het nieuwjaar symboliseert de overwinning van het goede op het kwade.

Holi begint met het planten van een boompje, de Holika. In veertig dagen worden er hout en droge takken verzameld en tegen het boompje aangelegd. Op de avond voorafgaand aan Holi wordt de boom aangestoken. Een pop, die de heks Holika symboliseert, wordt ook verbrand.

Het meest bekende van het hindoeïstische nieuwjaar is het gekleurde poeder. Gelovigen rennen elkaar achterna en bestuiven elkaar met water, poeder en confetti. De kleuren staan symbool voor de natuur die bloeit. Ook wordt Holi gevierd door de boeren om de goden te danken voor de goede oogst. Het hindoeïstisch nieuwjaar vindt plaats op 23 maart 2016. Gelovigen luiden dan het jaar 2073 in.

4 Boeddhisme: eerste volle maan in april
In het boeddhisme worden er grofweg twee varianten van de nieuwjaarsviering onderscheiden: het Theravada-Nieuwjaar en het Mahayana-Nieuwjaar, twee belangrijke stromingen in het boeddhisme.

Theravada-boeddhisten vieren nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in april. Het duurt drie dagen en wordt gehouden in onder meer Thailand, Laos, Birma en Laos. Op deze dagen worden schulden afbetaald en vindt er een grote schoonmaaksessie plaats, maar speelt water ook een belangrijke rol, als wijze van symbolische zegening.

Het Mahayana-Nieuwjaar vindt plaats op de eerste dag van de volle maan in januari. Korea, Vietnam en China zijn voorbeelden waar het Mahayana-Nieuwjaar wordt gevierd.

Tijdens de viering wordt het jaar 2562 ingeluid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van oud naar nieuw in andere culturen
Sluiten