Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 25 dec 2015 / 20:45 uur

Surprise, surprise: het is de warmste kerstdag ooit

Het weer breekt deze weken meer records dan een gemiddelde atleet in z’n hele leven. Ook deze eerste kerstdag zijn er weer warmterecords gesneuveld. Met 13,1 graad om 20.50 uur in De Bilt kan deze vrijdag de boeken in als de warmste eerste kerstdag ‘ooit’.

Met ‘ooit’ wordt bedoeld sinds de start van de metingen, in 1901. Het oude record op eerste kerstdag, 12,8 graden, werd gemeten op 25 december 1997.

Warmste kerst

Maar daar houdt het niet op. Volgens een woordvoerder van het weerbureau zouden het wel eens de warmste kerst (eerste en tweede kerstdag samen) kunnen worden sinds 1901. Het record van tweede kerstdag staat op 12,1 graden in 1974. ,,Dit record gaat er waarschijnlijk begin van de nacht al aan”, stelt hij.

Barbeque

Vervolgens stijgt de temperatuur zaterdag, tweede kerstdag, overdag verder naar 14 graden, verwacht weeronline.nl. Concurrent MeteoGroup verwacht zelfs dat het kwik zaterdag uitkomt op 14 tot 15 graden. Dat wordt dus barbecue in plaats van gourmet.

Witte kerst

In 2010 kende Nederland voor het laatst een witte kerst. ,,Dat wil zeggen een gesloten sneeuwdek in De Bilt op beide kerstdagen. Daarna hebben we geen noemenswaardige sneeuwval meer gehad tijdens de kerst”, aldus de zegsman.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Surprise, surprise: het is de warmste kerstdag ooit
Sluiten