Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 30 dec 2015 / 10:21 uur

Supersonische pleister controleert genezing zelf

De techniek wordt steeds handiger. In 2017 zal namelijk een pleister geïntroduceerd worden die via sensoren zelf gaat controleren of en hoe een wond geneest. Vervolgens hoef je ook niet meer langs bij verplegers om de wond te laten checken, want de pleister laat via een beeldscherm (telefoon of tablet) weer zien hoe het er met de wond voorstaat.

De sensoren in de DermaTrax-pleister meten of er een infectie is, wat de temperatuur is in de wond, hoeveel vocht erin zit en hoe hoog de PH-waarde is. Het heelmiddel zal in de toekomst voor zieken -en verzorgingshuizen beschikbaar zijn.

Draadloze verbinding

Het Eindhovense onderzoekscentrum Holst Centre/TNO ontwikkelde de supersonische pleister samen met de Ierse onderzoekers van het Tyndall National Institute. „De verpleger hoeft alleen de waarden af te lezen en niet de hele pleister van de wond af te halen, om te weten of en hoe de wond zich herstelt”, vertelt programmamanager bij HolstCentre/TNO Jeroen van den Brand tegen het AD. De verplegers kunnen de gegevens via een draadloze verbinding weer doorgegeven.

De DermaTax is iets duurder dan de normale pleisters die je bijvoorbeeld bij Kruidvat kunt halen. „Het streven is dat er per pleister slechts 1 euro op de prijs komt", aldus de programmamanager bij HolstCentre/TNO.

Ledlicht

Wil je een nog modernere pleister? Geen zorgen, er is namelijk een pleister in ontwikkeling die genezing versnelt met behulp van ledlicht. Alleen duurt het nog even voordat deze op de markt komt.

Reageer op artikel:
Supersonische pleister controleert genezing zelf
Sluiten