Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 8 dec 2015 / 17:37 uur

Sexting: ‘Eén foto en halve stad riep slet naar mij’

Eén foto met ontbloot bovenlijf kan er jaren later nog voor zorgen dat je door de halve stad wordt uitgescholden voor ‘hoer’ en ‘slet’. Dat ondervond de nu 20-jarige Kim*. 16 jaar was ze, toen zij inging op het verzoek van haar oudere vriendje. „Hij vroeg me een sexy foto van mezelf te sturen. En dat deed ik”, blikt Kim terug. „Ik was jong, verliefd, naïef en onzeker. Ik maakte een foto vanaf mijn middel tot mijn kruin, zonder shirt, maar met mijn handen bedekte ik wel mijn borsten.”

Uitgelekt

Een paar maanden later ging de relatie uit en Kim hoorde lange tijd niks meer van haar ex. Pas drie jaar later dook de foto plots op. „Hij stuurde mij een berichtje dat de foto was uitgelekt. Hij heeft het nooit bekend, maar ik vermoed dat mijn ex de foto zelf heeft doorgestuurd naar vrienden”, zegt Kim.

„En toen ging het opeens razendsnel. Mijn vrienden, mijn zusje en broer, iedereen kreeg mijn foto doorgestuurd. In de kroeg hielden onbekenden hun borsten vast als ze mij zagen en lachten ze me uit. Op straat ging het raampje van een auto naar beneden en werd er iets over mijn borsten geroepen. Ik werd uitgescholden voor slet en hoer. Iedereen had opeens mijn foto gezien. Een foto waarvan ik zelf ook dacht: wat deed ik daar drie jaar geleden? Ik schaamde me zo.”

Sexting

Kim is lang niet de enige tiener die voor de camera haar shirt uitdeed. Sexting, het verzenden en ontvangen van seksueel getinte foto’s en video’s, maakt met de opkomst van social media meer en meer slachtoffers. Het sturen van een naaktfoto naar bijvoorbeeld een vriendje lijkt voor veel jonge meiden vaak onschuldig, maar uit een studie van Internet Watch Foundation blijkt dat 88 procent van de beelden doorgestuurd wordt.

Voor Kim betekende de uitgelekte foto zeker een half jaar vol treiterijen in haar woonplaats. „In het begin maakte de schaamte me ontzettend onzeker. Maar ik probeerde het me niet aan te trekken. Ik negeerde de pesterijen zoveel mogelijk. Aan vrienden en familie vroeg ik of zij mijn foto wilden verwijderen en of zij dat ook wilden vragen aan diegenen van wie zij de foto hadden gekregen. Natuurlijk verdwijnt zo’n foto nooit helemaal, maar ik heb ‘m nu al een tijd lang niet gezien.”

‘Niet doen’

Kim loopt nu stage bij expertisecentrum Qpido, dat onder andere voorlichting geeft aan jongeren over sexting. „Vaak denken mensen dat sexting alleen domme meiden overkomt. Dat raakt me. Ik zat op het vwo toen ik die foto stuurde. Het is belangrijk te weten dat dit echt iedereen kan overkomen. Je bent jong, verliefd en vertrouwt iemand. Maar één foto kan je jarenlang achtervolgen. Doe het niet.”

*De naam Kim is vanwege privacy gefingeerd. Meer weten over sexting? Maria Genova schreef het boek Sexy Selfies dat nu in de winkels ligt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Sexting: ‘Eén foto en halve stad riep slet naar mij’
Sluiten