Rens Oving
Rens Oving Nieuws 16 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Rotterdam is de armste stad

Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7 procent) leeft onder de armoedegrens.

Ook in Amsterdam (18,2 procent) en Den Haag (16,6 procent) wonen verhoudingsgewijs veel armen.

In de top 10 staan verder middelgrote steden buiten de Randstad, zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem. Opvallend is dat ook in het kleine Vaals relatief veel armen wonen.

Utrecht komt in de top 10 van armste steden niet voor. Dit komt met name omdat er in Utrecht weinig allochtone huishoudens zijn, deze kampen vaker met armoede.

In Rozendaal (2,3 procent) en Montfoort (4,4 procent) is armoede de grootste uitzondering.

Arm in Nederland

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is armoede in Nederland geen kwestie van overleven. Niemand hoeft honger te lijden en iedereen heeft in principe een dak boven zijn hoofd. Maar 734.000 huishoudens hebben niet genoeg geld om zich een normaal leven te kunnen veroorloven.

Voor het CBS is een alleenstaande die 1.020 euro per maand te besteden heeft arm. Voor een stel met 1.400 euro geldt hetzelfde. Een paar met drie kinderen is arm als het minder dan 1.920 euro per maand te besteden heeft.

De meeste huishoudens met een laag inkomen hebben geen enkel spaarpotje meer om bij nood op terug te vallen. Twee derde kampt met schulden.

Niet bij elkaar

Arm en rijk wonen ook in dezelfde stad niet bij elkaar in de buurt. In grote steden concentreert armoede zich vaak in bepaalde wijken. Zoals in Amsterdam, waar door heel de stad wijken met veel arme huishoudens te vinden zijn zoals de Jordaan en de Diamantbuurt in het centrum.

Ook in de Haagse Schilderbuurt en het Laakkwartier en de Rotterdamse wijken Noord en Kralingen-Crooswijk wonen veel armen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdam is de armste stad
Sluiten