Metro
Metro Nieuws 25 dec 2015 / 13:49 uur

Paus roept op tot vrede in Midden-Oosten

Paus Franciscus heeft vrijdag in zijn kerstboodschap opgeroepen tot vrede in het Midden-Oosten. Precies daar waar Jezus op de wereld kwam als vleesgeworden zoon van God, gaan spanningen en geweld verder, zei het hoofd van de katholieke kerk in zijn toespraak vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

„Mogen Israëli’s en Palestijnen hun dialoog hervatten en tot een overeenkomst komen die het beide volken mogelijk maakt in harmonie samen te leven”, aldus de paus.

De paus sprak ook de hoop uit op een vroegtijdig einde van het wapengeweld in Syrië. Even belangrijk noemde hij het dat een regering van nationale eenheid in Libië de steun van allen krijgt. De paus herinnerde ook aan de slachtoffers van de terreuraanslagen.

Extra beveiligde Sint-Pietersplein

De boodschap vanaf het balkon van de Sint-Pieter en de pauselijke zegen Urbi et Orbi (voor de stad en de wereld) gelden als hoogtepunt van het christelijke kerstfeest. Naar schatting 30.000 tot 40.000 mensen luisterden naar de woorden op het wegens de terroristische dreiging extra beveiligde Sint-Pietersplein. Miljoenen volgden de toespraak via televisie of internet.

Op kerstavond had de paus tijdens de traditionele mis zich uitgesproken tegen de moderne consumptiemaatschappij en voor een sober leven. „We moeten terug naar de basis van het leven”, zei hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Paus roept op tot vrede in Midden-Oosten
Sluiten