Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 9 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Palingpaniek! Wat is er aan de hand?

Een historisch dieptepunt is aangebroken: nooit eerder ging het zo slecht met de paling. De toekomst van het glibberige dier is niet zeker, zo waarschuwt woensdag RAVON, de onderzoeks- en kennisorganisatie voor onder andere vissen opnieuw. Wat is er aan de hand?

Zoet en zout

Te beginnen met een kort biologielesje. Vanuit de Sargassozee , een gebied in de Atlantische Oceaan, trekken de larven van de paling richting Europa. Voor de kust van Europa veranderen ze in langwerpige doorzichtige aaltjes, ofwel: glasaal. Een groot deel trekt vervolgens de zoete binnenwateren in om verder te groeien. Een volgroeide paling moet daarna voor de voortplanting weer terug naar de enorm zoute Sargassozee.

Het probleem

Jaarlijks wordt op verschillende plekken geteld hoeveel glasaaltjes ons land binnenkomen. Dit jaar is het aanbod aan glasaal een stuk lager dan voorgaande jaren. Bij Den Oever was het zelfs het laagst sinds het begin van de metingen in 1938.

Hoe komt dat?

Sinds de jaren 80 is de intrek van glasaal sterk afgenomen. En dat heeft tal van redenen. Zo komt de trekvis barrières tegen, ze komen in de netten van de beroepsvisserij, hebben te kampen met bodemvervuiling in de grote rivieren en met ziektes en parasieten. Maar om de paling van uitsterven te behoeden wordt er al jarenlang van alles gedaan. Zo werden onder andere visvriendelijke gemalen, vispassages en ‘aalgoten’ aangelegd.

Nog niet goed?

Nee, zo blijkt dus woensdag uit de tellingen van RAVON. In 2013 en 2014 nam het aanbod glasaal wel iets toe, maar nu is er weer een daling te zien. Hoe dat precies komt is volgens Martijn Schiphouwer van RAVON niet te zeggen. „Dit is een dieptepunt, maar een verklaring kan ik niet geven.”

Uitsterven

Wat maakt het eigenlijk uit als dat glibberige ding uit onze wateren verdwijnt? „Je wilt niet dat de paling uitsterft”, zegt Schiphouwer. „De paling neemt een belangrijke plaats in in de Nederlandse wateren. Ze eten andere dieren en maken deel uit van een complete voedselketen. Iedere vissoort die uitsterft is er een te veel.”

Op je bord

En dan is daar nog die paling die gerookt op je bord belandt. Is die in gevaar? Ja, zegt Schiphouwer. „Een groot deel van de paling voor consumptie, wordt uit Europees water gevist. Een paling kan je namelijk niet kweken. Er zijn wel palingkwekerijen in ons land, maar daar worden palingen opgekweekt. Hele kleine glasaaltjes moeten daarvoor eerst worden gevangen en vervolgens worden deze in een beschermde omgeving grootgebracht.”

Uitgezet

Glasaaltjes worden ook gevangen, grootgebracht in een kwekerij om vervolgens weer uitgezet te worden in de natuur. In heel Europa geldt de verplichting om dit te doen. Dit ligt vast in de Europese Aalverordening en het Nederlands Aalbeheerplan. In Nederland werden zo de afgelopen jaren al 1,5 miljoen jonge palingen uitgezet. Een deel wordt weer opgevist voor consumptie, maar er is ook hoop dat een deel zijn weg terugvindt naar de Sargassozee, om voor nageslacht te zorgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Palingpaniek! Wat is er aan de hand?
Sluiten