Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 15 dec 2015 / 19:25 uur

Oosting: geen grotere tegenprestatie bij Teeven-deal

Er steekt niets méér achter de deal die Fred Teeven in 2000 sloot met drugscrimineel H. dan de commissie-Oosting heeft blootgelegd. Maar ook al zouden de tegenprestaties wel groter zijn, dan blijft de financiële schikking van 4,7 miljoen gulden „duidelijk in disbalans.” Dat liet oud-ombudsman Marten Oosting dinsdag weten aan de Tweede Kamer.

De partijen konden hem vragen stellen over zijn onderzoek naar de affaire. Premier Mark Rutte suggereerde vrijdag dat er mogelijk meer kon zitten achter de deal van Teeven, die hij sloot als officier van justitie. Daarom kon hij niet beoordelen of de deal echt wel zo rammelde als Oosting concludeert. Als Rutte dat vindt, dan moet hij dat aantonen, zei Oosting.

Informatie

De tegenprestatie hield volgens hem in dat H. informatie gaf in meerdere strafzaken. De advocaat van H. betwist dat dit is gebeurd, maar Oosting gaat af op informatie die hij van oud-hoofdofficier Hans Vrakking kreeg. Hij was destijds de baas van Teeven. Wat er precies voor informatie is gedeeld en in welke strafzaken, weet Oosting niet en dat vond hij ook niet nodig.

Veiligheid

Daarnaast waarschuwde H. voor veiligheidsrisico’s die Teeven liep. H wilde ook graag dat zijn zware detentieomstandigheden werden veranderd. Het leidde ertoe dat Teeven bereid was tot een schikking. Die hield in dat de overheid ruim 7 ton kreeg en dat H. 4,7 miljoen gulden mocht houden.

Oosting herhaalde dat deze deal hoe dan ook „niet proportioneel” is. Als het tipgeld betreft, dan zou met een schikking duizenden en niet miljoenen guldens gemoeid zijn, aldus Oosting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oosting: geen grotere tegenprestatie bij Teeven-deal
Sluiten