Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 17 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Ook hier ontstond onrust rond AZC-bespreking

Stenen, flessen en vuurwerk werden woensdagavond naar de politie in Geldermalsen gegooid. Een raadsvergadering over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum naar die gemeente liep volledig uit de hand. Maar Geldermalsen is zeker niet de eerste plaats waar de gemoederen hoog opliepen bij een bijeenkomsten over de komst van asielzoekers.

Steenbergen

Spreekkoren en seksueel beledigende teksten, een inwoonster van Steenbergen kreeg het zwaar te verduren toen zij als een van de voorstanders van de komst van een azc in een vergadering aan het woord kwam. Een deel van de aanwezigen die bij deze vergadering half oktober in Steenbergen was, bleek niet uit Steenbergen te komen. Uiteindelijk werd afgesproken dat er geen azc in de gemeente komt. Wel worden er hooguit honderd extra vluchtelingen met een verblijfsstatus, zogenoemde statushouders, gehuisvest.

Oranje

Begin oktober ontstond grote onrust in het 140 mensen tellende dorpje Oranje toen bekend werd dat het aantal asielzoekers in de gemeente mogelijk verdubbeld zou worden naar 1400. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff reisde zelf naar het dorp in Drenthe om tekst en uitleg te geven maar hij werd belaagd door boze inwoners.

Rotterdam

De politie greep half oktober meerdere keren in bij een informatiebijeenkomst in Rotterdam-Beverwaard. De ME voerde charges uit toen ongeveer honderd mensen weigerden te vertrekken. In de speciaal opgezette tent nam de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de tijd om aan omwonenden uit te leggen waarom er in de wijk een azc moet komen. Het azc moet vanaf volgend jaar aan zeshonderd vluchtelingen onderdak bieden.

Wormerland

Twee auto’s van GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn werden eind oktober in brand gestoken, voorafgaand aan een informatiebijeenkomst over de mogelijke komst van vluchtelingen. Halewijn legt een verband met zijn standpunten over de opvang van vluchtelingen. De extra beveiligde bijeenkomst verloopt rustig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ook hier ontstond onrust rond AZC-bespreking
Sluiten