Metro
Metro Nieuws 12 dec 2015 / 11:36 uur

Ontwerp klimaatovereenkomst voorgelegd

In aanwezigheid van de Franse president François Hollande heeft zaterdag de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius het ontwerp voor een internationaal klimaatakkoord voorgelegd. Fabius is voorzitter van de klimaattop en hij noemde de tekst ,,ambitieus en gebalanceerd”.

De onderhandelaars hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag hun werk afgerond. De delegaties van de deelnemende landen moeten er nu mee instemmen. Als dat mogelijk zaterdag nog gebeurt, is er volgens Fabius sprake van ,,een historisch keerpunt”.

Opwarming

Het internationaal klimaatverdrag is het eerste dat de landen uitdrukkelijk verplicht actie te ondernemen om de opwarming van de aarde terug te dringen. Fabius zei dat in de ontwerptekst van het verdrag wordt uitgegaan van een beperking van de opwarming tot fors beneden de 2 graden, misschien zelfs 1,5 graden.

Verlengd

De klimaattop is op 30 november in de Franse hoofdstad begonnen. De top zou eigenlijk vrijdag zijn afgerond, maar het overleg is met een dag verlengd omdat er nog onenigheid was. Volgens Fabius geeft de slottekst de standpunten en verantwoordelijkheden van alle deelnemers weer. Het verdrag is bindend en de naleving moet om de vijf jaar worden nagegaan, aldus de Franse bewindsman.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ontwerp klimaatovereenkomst voorgelegd
Sluiten