Els Anker
Els Anker Nieuws 6 dec 2015 / 14:17 uur

‘NZa moet ingrijpen bij nieuwe zorgpolissen’

Nu het weer mogelijk is om te veranderen van zorgverzekering, kun je de vernieuwde polissen vergelijken die de verzekeraars hebben uitgebracht. Maar veel verzekeraars zijn nog in onderhandeling met ziekenhuizen over de verzekerde zorg. Daardoor is onduidelijk op welke zorg je als verzekerde volgend jaar precies kunt rekenen.

Onduidelijkheid

Verzekerden mogen niet de dupe worden van dit soort onduidelijkheden in hun nieuwe zorgpolis. Daarvoor pleiten VVD en PvdA in de Tweede Kamer, bevestigen Kamerleden zondag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) moet volgens de partijen ingrijpen omdat er al weken grote onduidelijkheid bestaat over de basisverzekering van volgend jaar. Dat terwijl de onderhandelingen al op 19 november klaar moesten zijn.

Misleiding

Volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester mag de definitieve borgpolis er uiteindelijk niet anders uitzien dan waarop de verzekerde had gerekend. „Dat riekt naar misleiding."

Daarom zou toezichthouder NZa moeten regelen dat de nieuwe polissen minimaal hetzelfde bieden als waar verzekerden dit jaar recht op hadden, zegt Bouwmeester.

„De verzekeraars gaan hun goddelijke gang. De politiek is er voor om in te grijpen waar het in de samenleving niet goed gaat. Dat is hier het geval."

Overstappen

Verder wil Bouwmeester dat verzekerden langer de tijd krijgen om over te stappen. Patiënten hebben nu zes weken om van verzekeraar te wisselen, maar die termijn zou pas moeten ingaan als er volledige duidelijkheid over de verzekerde zorg is, vindt het PvdA-Kamerlid. Nu moeten verzekerden die willen overstappen dat nog voor het eind van het jaar doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘NZa moet ingrijpen bij nieuwe zorgpolissen’
Sluiten