Els Anker
Els Anker Nieuws 22 dec 2015 / 16:04 uur

Noodtoestand Mali: ‘Geen extra zorgen om militairen’

Minister Jeanine Hennis maakt zich geen extra zorgen over de Nederlandse militairen in Mali. Dat zei de minister van Defensie dinsdag na een tweedaags bezoek aan Mali.

De regering van het West-Afrikaanse land riep maandag voor tien dagen de noodtoestand uit, omdat er aanwijzingen waren dat terreurgroepen opnieuw een aanval zouden willen plegen.

Muizenstapjes

„Aan iedere operatie zitten risico’s”, aldus Hennis. „Die probeer je zo klein mogelijk te maken en dat doen de Nederlandse militairen gewoon goed en professioneel’.”

Mali kondigde al eerder een noodtoestand af na een aanslag op een hotel in november. Militanten hielden toen tientallen mensen in gijzeling in de Malinese hoofdstad Bamako.

Volgens Hennis maakt de nieuwe noodtoestand wel duidelijk hoe broos het vredesproces hier is. „Het gaat vooruit, maar met muizenstapjes. De regering in Mali is bezorgd dat terroristische groeperingen hun krachten willen bundelen.”

Troepenbezoek

Hennis was samen met commandant der strijdkrachten Tom Middendorp en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) op troepenbezoek in Mali. Voor Dijsselbloem was het de eerste keer.

Met zijn aanwezigheid wilde Dijsselbloem laten zien dat „we vanuit het hele kabinet betrokken zijn met wat onze mannen en vrouwen in het buitenland doen.” Dijsselbloem maakte de militairen duidelijk dat hun inzet zeer wordt gewaardeerd, „en zeker nu ze ver van huis zijn tijdens de feestdagen.”

Het kabinet besloot vorige week het aantal militairen in Mali volgend jaar te verminderen van ongeveer 450 naar 300. De taken worden overgenomen door Deense, Duitse en Tsjechische militairen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noodtoestand Mali: ‘Geen extra zorgen om militairen’
Sluiten