Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 10 dec 2015 / 15:00 uur

Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan Tunesiërs

De Nobelprijs voor de Vrede is donderdag in Oslo uitgereikt aan de Tunesische winnaars. Het zijn vier organisaties, ‘het kwartet’, die zich twee jaar terug samen sterk hebben gemaakt voor een vreedzame nationale dialoog om een burgeroorlog in Tunesië te voorkomen.

Gelukt

In 2013 leek Tunesië weg te zakken in een chaotische machtsstrijd. De vakbond UGTT, de werkgevers van Libië UTICA (Tunesische Industrie- Handels- en Ambachtsbond), de mensenrechtenliga LTDH en de nationale orde van advocaten gingen toen onder de naam ‘Nationale Dialoog Kwartet’ aan tafel om met hun ‘Tunesisch poldermodel’ de ramp af te wenden. Dat is volgens het Nobelcomité goed gelukt. Daarom konden de vier organisaties donderdag in Oslo de prijs in ontvangst nemen.

Arabische Lente

In Tunesië begon eind 2010 met felle protesten een reeks omwentelingen die Arabische Lente werden gedoopt. Begin 2011 viel het regime van de Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali. Later dat jaar dwongen protesten president Hosni Mubarak van Egypte tot aftreden en werd de Libische dictator Muammar Kaddafi ten val gebracht. De val van Kaddafi heeft tot anarchie geleid. De Nobelprijswinnaars riepen voor de prijsuitreiking op tot vrede in Libië.

In Stockholm worden donderdag de Nobelprijzen voor Economie, Geneeskunde, Literatuur, Natuurkunde en Scheikunde door de Zweedse koning Carl XVI Gustav uitgereikt.

Reageer op artikel:
Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan Tunesiërs
Sluiten