Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 22 dec 2015 / 15:51 uur

Mooi kerstcadeau: Robotpak waarmee Ruben kan lopen

Zelf noemt hij het het mooiste kerstcadeau dat hij zich wensen kon. De 32-jarige Ruben de Sain, die sinds tien jaar door een motorongeluk in een rolstoel zit, kan dankzij de donatie van ruim vierduizend mensen straks weer lopen.

Een week geleden startte De Sain een crowdfundingactie met als doel 85.000 euro te verzamelen voor een zogenoemd Rewalk Exoskelet. Met dit felbegeerde computergestuurde pak kan De Sain ondanks zijn dwarslaesie zelf opstaan uit zijn rolstoel en stappen zetten.

Test

Een aantal maanden geleden werd De Sain door zijn revalidatiekliniek gevraagd mee te doen aan een onderzoek. Hij mocht het robotpak, dat in andere landen al in gebruik is, als een van de eersten in Nederland testen. Na tien weken training ging het zo goed dat hij het pak twee weken thuis mocht gebruiken. Maar aan die proefperiode kwam maandag een einde en het pak moest worden teruggegeven.

„Ik wist dat ik het pak terug moest geven, maar ik wilde niets liever dan door blijven trainen”, zegt De Sain. „Om weer 1 meter 93 te zijn, is zo’n geweldig gevoel. Mensen weer aankijken op ooghoogte, fantastisch.”

Hulp

De Sain besloot daarom de massa om hulp te vragen met een crowdfundingactie. En met succes, hij kan dankzij de vele donaties nu als eerste Nederlander zijn eigen looppak kopen. „Dit gevoel is echt onbeschrijfelijk. Ik had niet eens verwacht het hele bedrag bij elkaar te krijgen, laat staan in zo’n korte tijd, precies een week.”

Begin januari hoopt De Sain zijn exoskelet in huis te hebben. „Ik verwacht dat ik nog een paar weekjes moet trainen. Soms raak ik tijdens het lopen even mijn balans kwijt, ik ga dan niet onderuit, maar het is toch een beetje schrikken. Het is fijn als ik nu nog even iemand in de buurt heb. Ook zijn er wat functies die ik nog niet heb uitgeprobeerd, zoals traplopen.”

Feestje

De Sain heeft als doel dat hij in de zomer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse in zijn stad een hele avond staand en lopend met zijn vrienden in de kroeg kan doorbrengen. „Ik wil nog niet meteen die Vierdaagse lopen, hoor”, zegt hij lachend. „Maar naar de Vierdaagsefeesten gaan we elk jaar en het zou geweldig zijn als ik dat nu lopend kan doen.”

Verzekering

Zijn vooruitgang met het pak wordt door onderzoekers gemonitord. „Mijn uiteindelijke doel is dat dit pak door zorgverzekeraars wordt vergoed. Er is nu te weinig informatie beschikbaar over de positieve gevolgen, waardoor Nederlandse verzekeraars een pak nog niet vergoeden. Maar zowel mentaal als fysiek levert het zo veel op en dat gun ik iedereen met een dwarslaesie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mooi kerstcadeau: Robotpak waarmee Ruben kan lopen
Sluiten