Els Anker
Els Anker Nieuws 31 dec 2015 / 12:43 uur

‘Minder mensen wisselen van zorgverzekeraar’

Het aantal mensen dat –tot nu toe- is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar is dit jaar veel lager dan vorig jaar. Dat meldt de vergelijkingssite Zorgkiezer.nl donderdag. Vorig jaar wisselden 1,1 miljoen mensen van zorgverzekering.

Risico

Volgens de ouderenorganisatie ANBO nemen veel mensen een onverstandig risico door niet over overstappen na te denken. „Teveel mensen denken dat als ze niets veranderen, er ook voor hun vergoeding niets verandert. Dat kan tot lelijke verrassingen leiden in 2016”, zegt Liane den Haan, bestuurder bij de seniorenorganisatie.

Het aantal overstappers tot aan de kerst isruim 20 procent lager dan andere jaren. „Dat komt omdat het thema minder leeft. De zorgpremie steeg met slechts 3 euro en er waren geen grote wijzigingen zoals de ‘vrije artsenkeuze’ discussie vorig jaar”, aldus Peter Ruys van Zorgkiezer.

Cadeaus

„Daarnaast zijn verzekeraars terughoudender met marketingacties en reclame op tv”, stelt Ruys. De afgelopen jaren buitelden zorgverzekeraars over elkaar heen om consumenten in de laatste dagen van het jaar met cadeautjes en lastminute-acties te verleiden tot een overstap. Dit jaar hebben de verzekeraars afgesproken om dat niet te doen.

De zorgvergelijker stelt verder vast dat verzekeraars niet meer adverteren met scherpe vanaf tarieven. „De verzekeraars houden de hand op de knip. Er werd tot en met week 52 bijna 3 miljoen euro (8 procent) minder uitgegeven aan reclame op radio, televisie en dagbladen”, aldus Ruys.

Lastminute

Dat de meeste mensen tot het laatste moment wachten om hun zorgverzekering onder de loep te nemen, bewijzen de zoekresultaten op Google. Volgens Ruys is er vooral in de laatste dagen van december een enorme rush op lastminutepolissen.

„Deze run is eenvoudig te verklaren", aldus Ruys. „Ten eerste kregen mensen pas een volledig overzicht op 18 december, in plaats van de gebruikelijke 19 november. Verder hebben de media minder aandacht besteed aan zorgverzekeringen en premies. Dat is geheel begrijpelijk doordat de media waren gedomineerd door de aanslagen in Parijs."

Je hebt nog een paar uur om over te stappen van zorgverzekering. Of zeg je oude op, dan heb je daarna nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering uit te zoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Minder mensen wisselen van zorgverzekeraar’
Sluiten