Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 17 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Met kerst vlinders in plaats van sneeuw

Geen witte, maar mogelijk een rijk gekleurde kerst, want door het zachte winterweer zien we momenteel nog regelmatig vlinders. En als de koudere temperaturen nog even op zich laten wachten, zit de kans er volgens De Vlinderstichting uit Wageningen dik in dat we een unicum meemaken. Vlinders tijdens Kerstmis, dus.

Slecht voor vlinders

Het is mooi voor het beeld, maar hoe is de verlate winterslaap voor de vlinders zelf? “Helaas is het niet goed voor de dieren dat ze nog zo lang door kunnen vliegen”, legt Kars Veiling van De Vlinderstichting op hun eigen site uit. “Vlinders verbruiken veel energie door te vliegen. In de zomer kunnen ze die halen door nectar uit bloemen te drinken, maar in december zijn die er nauwelijks.” Voor hen is het dus beter als het barre winterweer wel om de hoek komt kijken. "Als het koud wordt en ze in winterslaap gaan, wordt hun hele lijf ingesteld op zo min mogelijk verlies. Dan hebben ze de grootste kans om te overleven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Met kerst vlinders in plaats van sneeuw
Sluiten