Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 10 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Met deze 5 trucs misleidt de vleesfabrikant ons

We worden volop belazerd bij het kopen van vleesproducten. De verpakkingen beloven allerlei goeds, maar door allerhande goocheltrucs van de fabrikanten komen we bedrogen uit.

De Consumentenbond zette de 5 meestgebruikte trucs van 2015 op een rijtje:

Stiekem geperst vlees

Wie zelf saté maakt, snijdt blokjes vlees om die vervolgens aan een stokje te rijgen. De meeste saté uit de vriezer van de supermarkt is samengesteld uit kleine snippers vlees, of van gehakt dat in een vormpje tot blokje is geperst. En het etiket rept hier met geen woord over. De toevoeging ‘samengesteld uit stukjes vlees’ zou de consument de duidelijkheid geven die hij verdient.

De verdwijntruc

Bij veel rundvleeskroketten is het grootste deel van het vlees onvindbaar. Het vlees is volgens de fabrikanten door het koken en roeren van de ragout uit elkaar gevallen tot onherkenbare kleine stukjes. Vreemd, helemaal als een foto op het etiket heel wat anders doet geloven. Namelijk een kroket boordevol vlees.

Vlees? Geen vlees!

Op het etiket van saté uit de vriezer staan stelselmatig aanduidingen als ‘38% vlees: varkensvlees 85%’. Satévlees is blijkbaar niet voor 100% vlees. En inderdaad, gemiddeld bestaat 15% van het ‘vlees’ uit ingrediënten als ketjap, water, zout en kruiden. Dit als vlees rekenen is erg verwarrend en daarom ook niet toegestaan. De term vlees is exclusief gereserveerd voor 100% vers vlees.

Hapje water

Als vlees meer dan 5% toegevoegd water bevat, dan is de tekst ‘met toegevoegd water’ bij de naam op de verpakking verplicht. Desondanks bevat een gepaneerd stukje vlees, zoals een schnitzel, soms een sloot water maar niet de verplichte tekst.

Vers ontdooid

Een vleesproduct uit de koeling wekt de verwachting vers te zijn. Toch is in braadworsten en saucijzen af en toe een derde deel ontdooid vlees gebruikt, zonder dat het etiket hierover rept. Sinds 2014 is het verplicht producten die ontdooid verkocht worden te voorzien van de vermelding ‘ontdooid’. Omdat in dit geval niet het hele product, maar slecht een deel van de ingrediënten uit de vriezer komt, gaat deze vlieger niet helemaal op. Fabrikanten maken dankbaar gebruik van deze maas in de wet om ongezien ontdooid vlees als vers aan de man brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Met deze 5 trucs misleidt de vleesfabrikant ons
Sluiten