Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 11 dec 2015 / 17:50 uur

‘Met de trein naar het werk? Dan niet hier werken’

Terwijl reizen met de trein op veel gebieden wordt aangemoedigd, kreeg de Vlaams-Limburgse Kristin Coun juist het tegenovergestelde te horen. „U wilt naar uw werk komen met de trein? Sorry, maar dan kunnen we u niet aannemen,” kreeg zij te horen op haar sollicitatiegesprek.

Geen files en het is goed voor het milieu. We worden al jaren aangemoedigd om vaker de trein te pakken. Voor de mogelijke werkgever van de 33-jarige Kristin was dit juist een reden om haar niet aan te nemen. Volgens de werkgever heeft de Belgische variant van de NS, de NMBS, namelijk te vaak vertraging. En als er een staking was, dan kon ze niet op kantoor aankomen, zo luidde het.

Perfect profiel

Kristin uit het Belgische Neerpelt was al een tijdje op zoek naar werk, toen ze kon solliciteren bij een uitzendbureau. „Ideaal: het kantoor ligt op wandelafstand van het station en ik zelf woon aan het station. Beter kan niet", dacht Kirstin hoopvol. Ze werd uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Kirstin had het perfecte profiel voor de baan, zo vertelde de verantwoordelijke van het bedrijf. Dat kon niet mis gaan, dacht de Vlaamse, maar niets was minder waar.

Toen ze vertelde dat ze met de trein zou komen, werd Kirstin al snel afgekapt. „Sorry, maar dan stopt het hier en nu’, vertelde ze me. Ze zei dat ik het perfecte profiel had, maar dat ze mij niet kon aannemen vanwege de onbetrouwbaarheid van de NMBS.”

Handicap

„Het is natuurlijk zo dat er vaak problemen zijn op het spoor en dat ik daardoor weleens te laat kwam. Dat is nooit een reden voor een ontslag of sancties geweest,” aldus Kirstin tegen HLN.be, die het idee heeft dat het pendelen met de trein wel vaker als handicap wordt gezien. „Ik voelde wel dat het telkens een punt van ergernis was.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Met de trein naar het werk? Dan niet hier werken’
Sluiten