Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 29 dec 2015 / 09:30 uur

Leerlingen met rugzakje begeleid langs azc

Kinderen in het speciale basisonderwijs hebben vanaf volgende week de mogelijkheid om onder begeleiding naar school te fietsen. Aanleiding is een toekomstig asielzoekerscentrum op hun route naar Waalwijk.

Dat zegt wethouder Ligtenberg in het NPO Radio 1 Journaal. Het is volgens de wethouder niet genoeg gelukt om de gevoels van onveiligheid bij ouders weg te nemen.

‘Onterechte angsten’

Een woordvoerder van Vluchtelingenwerk Nederland noemt de maatregel stigmatiserend voor vluchtelingen. „Zorgen van bewoners moet je serieus nemen, maar nu bevestigt de gemeente de onterechte angsten van mensen."

Zo’n zestig kinderen volgen speciaal basisonderwijs in Loon op Zand. De fietsers verzamelen zich straks bij een punt in Kaatsheuvel. Begeleid door vrijgewilligers fietsen ze straks langs het azc richting Waalwijk. Ook op de terugweg fietsen de vrijwilligers mee. Volgens Ligtenberg was dit niet gebeurd als het ging om kinderen van een gewone basisschool.

Kwetsbaar

,,Het gaat om kinderen met een rugzakje, om kwetsbare kinderen,” zegt de wethouder. ,,Deze kinderen hebben structuur nodig. Andere kinderen die zich onveilig voelen, kunnen een andere route fietsen."

De wethouder sluit niet uit dat de begeleiding stop wordt gezet als de ouders tot het inzicht komen dat begeleiding niet nodig is. Ligtenberg wil benadrukken dat de fietsroute langs het toekomstige azc veilig is, ook wanneer er 1200 asielzoekers worden gehuisvest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leerlingen met rugzakje begeleid langs azc
Sluiten