Metro
Metro Nieuws 3 dec 2015 / 15:00 uur

Komt er een einde aan paspoortloos reizen?

De tijden van paspoortloos reizen binnen de EU zijn misschien binnenkort voorbij. De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie bespreken vrijdag het mogelijke opheffen van het vrije reizen in de 26 landen die aangesloten zijn bij het Verdrag van Schengen.

De EU wil deze maatregel nemen in de strijd tegen de enorme vluchtelingen stroom die Europa aandoet. Volgens artikel 26 in het Verdrag van Schengen kunnen grenscontroles weer worden ingevoerd voor maximaal twee jaar in het geval van ,,aanhoudende ernstige gebreken met betrekking tot het buitengrenstoezicht”.

Grenscontroles

Vooral Duitsland, Oostenrijk en Zweden zouden baat hebben bij deze maatregel, omdat ze de grenscontroles dan langer in stand kunnen houden dan de zes maanden die nu toegestaan zijn. Mogelijk gaan ook andere landen dan grenscontroles invoeren.

Griekenland

Europa bespreekt de Schengenregels, mede om druk te zetten op Griekenland. Het land weet de controle van zijn buitengrenzen maar niet op orde te krijgen en de registratie van de honderdduizenden vluchtelingen die dit jaar naar het land kwamen verloopt uiterst moeizaam.

Frontex

Tot nu toe hebben de Grieken daar nog te weinig hulp bij gevraagd, bijvoorbeeld van het Europese grensagentschap Frontex. Athene weigert de Frontex-teams vooralsnog omdat volgens de Griekse wet een Griek de teams moet leiden, en voor het afnemen van vingerafdrukken heeft het te weinig geschikte apparatuur. Verscheidene EU-lidstaten klagen hier steen en been over en hebben de Grieken al meermalen tot haast gemaand.

Vrij verkeer

Het verdrag van Schengen is een overeenkomst tussen de EU-landen om vrij verkeer van goederen en mensen binnen Europa mogelijk te maken. In 1985 werd het verdrag voor het eerst getekend door de ‘originele Schengenlanden’ Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Franrijk. Het verdrag zorgde ervoor dat er minder controle bij de grenzen was, en dat je geen paspoort nodig had om tussen de EU-landen te reizen. Mogelijk is dat dus binnenkort verleden tijd en moet je paspoort ook gewoon weer mee als je naar Berlijn gaat!

Reageer op artikel:
Komt er een einde aan paspoortloos reizen?
Sluiten