Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 15 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Kinderen gierig met cadeautjes voor ouders

Ouders en grootouders komen er bekaaid vanaf tijdens de kerstdagen. Vooral op de presentjes voor opa’s en oma’s wordt beknibbeld, terwijl die zelf juist kapitalen uitgeven om hun (klein)kinderen te verwennen.

Aan grootouders wordt gemiddeld maar 5 euro besteed, zo blijkt uit deCadeaumonitor van Kortingscode.nl.

Nederlander zijn overigens niet snel tevreden, want drie op de tien heeft wel eens om het bonnetje gevraagd om een kerstcadeau te kunnen ruilen.

Van één kant

Opvallend is dat bijna 60 procent van de 60-plussers aangeeft te sparen voor cadeaus voor hun naasten en 4 procent leent hier zelfs geld voor. Maar de gulheid komt duidelijk van één kant. „Opa’s en oma’s, logischerwijs in de hogere leeftijdsklasse, kunnen klaarblijkelijk niet per definitie het omgekeerde van hun naasten verwachten”, zegt Willem Nout Van Kortingscode.nl.

Het meeste geld wordt dit jaar besteed aan partners (bijna 35 euro), gevolgd door kinderen (32 euro). Ouders moeten met cadeaus van 15 euro met een stuk minder genoegen nemen. De helft van de ondervraagden houdt rekening met wat hij of zij eerder van die persoon gekregen heeft.

„Opmerkelijk is dat 55 procent van de Nederlanders in een relatie hier op let, terwijl het onder de singles maar om 41 procent gaat. Het lijkt erop dat cadeau-uitgaven eerder op een weegschaal gelegd worden als het om schoonfamilie gaat.”

Cadeaustress

De aanschaf van kerstcadeaus zorgt ook dit jaar voor de traditionele cadeaustress. Maar liefst 30 procent van de Nederlanders beaamt dit. „En dat is niet zo gek, want een op de vijf heeft het gevoel elk jaar grootser uit te moeten pakken”, aldus Nout.

En dat gaat niet altijd naar tevredenheid van de ontvanger. Er wordt dus volop geruild. „Mannen zijn hier brutaler in en doen dit vaker”, stelt Nout. Het percentage mannen dat dit wel eens gedaan heeft, is met 38 procent flink meer dan het percentage vrouwen, namelijk 24 procent.

„Het lijkt erop dat vrouwen hier minder eerlijk in durven te zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kinderen gierig met cadeautjes voor ouders
Sluiten