Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 22 dec 2015 / 07:05 uur

Kerst! Paniek! Snel naar het tankstation

Zo’n 2,7 miljoen Nederlanders halen donderdag en vooral tijdens de kerstdagen nog snel een presentje voor familie, vrienden of partners. Vaak is er nog maar één plek voor zo’n 5 voor 12-aankoop te verzinnen: het tankstation.

Moeite wordt gewaardeerd

Onderzoek van PanelWizard, in opdracht van Shell, laat zien dat 60 procent van de cadeaukrijgers het waardeert dat er last minute moeite voor hen is gedaan (41 procent vindt het zelfs leuk). Een op de twintig Nederlanders wacht met z’n cadeau halen tot de allerlaatste dag.

Stress valt mee

Dico Verwaal, retailer van vijf Shell-tankstations waaronder Den Ruygen Hoek langs de A4, is er op ingespeeld. „Stress? Meneer, ik heb dertig jaar in de horeca gewerkt, daar is met Kerstmis pas stress. Ik heb per station per shift twee mensen extra staan, tien in plaats van acht, en we vinden dit een hele leuke tijd. Bijna iedereen is vrolijk en ontspannen door de vakantie. Behalve die zakenmannen die dat allerlaatste cadeautje nog moeten kopen natuurlijk. Maar daartoe moet ik mijzelf ook rekenen, haha.”

Verwaal ziet dat van 24 tot en met 26 december meer mensen shoppen dan tanken. Die laatste aankopen leveren toch honderden klanten per dag extra op. We verkopen vooral veel kerststukjes, dat gaat helemaal nergens over. Maar ook cadeaubonnen, chocolade en ja, zelfs auto’s die met afstandsbediening bestuurbaar zijn en knuffels, heel veel knuffels.”

Vooral mannen

Vooral mannen hebben last van het ‘op de valreepsyndroom’, vertelt het onderzoek van Panelwizard en Shell. 35 procent van de mannen wacht tot de laatste week, 20 procent van de vrouwen. Bij de heren zijn hun partner en moeder de meest waarschijnlijke ontvangers van hun last minute-cadeau.

Heel attent

Ook al staat Kerst volgens 88 procent van de ondervraagden voornamelijk in het teken van samenzijn en gezelligheid, koopt driekwart toch cadeautjes en attenties voor de feestdagen. Een grote meerderheid, 81 procent, vindt dat het geven van een kleinigheidje tijdens de feestdagen attent is. Ruim de helft (51 procent) vindt het geen probleem dat een presentje op het laatste moment gekocht is.

Reisbureau bellen

En Dico Verwaal, kan hij ondanks de drukte in zijn Shellstations nog een beetje Kerst vieren? ,,Ik ga sowieso langs alle tankstations een kijkje nemen. Maar tweede kerstavond ga ik uit eten met het vrouwtje. Een cadeautje? Dat moet ik eerder hebben, want met de familie vieren we ook kerstavond. Ik denk dat ik zodadelijk maar even een reisbureau bel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kerst! Paniek! Snel naar het tankstation
Sluiten